Το ροδάκινο κατακτά...την Κίνα

Το ροδάκινο κατακτά...την Κίνα

Αύξηση της παραγωγής συμπύρηνου ροδάκινου και περισσότερες εξαγωγές πρώτης ύλης στις γειτονικές χώρες καταγράφηκε πέρυσι, έναντι του 2011.

Οπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση έχει η ελληνική “εκλεκτή” κομπόστα  στην Κίνα.

Οπως μας επισήμανε ο κ. Αποστόλου, η παραγωγή ροδάκινου ανήλθε πέρυσι σε 440.000 τόνους, παρουσιάζοντας αύξηση έναντι του 2011, οπότε και έφθασε σε 365.000 τόνους.

Από τους 440.000 τόνους, 310.000 τόνοι αγοράστηκαν σε τιμή κομπόστας από τις κονσερβοποιίες, 80.000 τόνοι σε τιμή χυμού και 35.000 τόνοι οδηγήθηκαν στην κατάψυξη. Από τους 310.000 τόνους, μόνο οι 260.000 τόνοι έγιναν τελικά κομπόστα, ενώ οι υπόλοιποι 52.000 τόνοι, οδηγήθηκαν στη χυμοποίηση, αφού ήταν δεύτερης ποιότητας. Έτσι, στην χυμοποίηση οδηγήθηκαν συνολικά 132.000 τόνοι.

Οι φορτώσεις αυτή την περίοδο κινούνται ικανοποιητικά και μπορεί η φετινή χρονιά να ξεκίνησε με αυξημένα αποθέματα, ήτοι 4 εκατ. κιβώτια, ωστόσο ο κ. Αποστόλου, όπως μας είπε δεν ανησυχεί, και τόνισε ότι το καλοκαίρι θα βρίσκονται πάλι στα ίδια επίπεδα,

Τα ελληνικά ροδάκινα, σε ποσοστό 98% εξάγονται κυρίως στην Ευρώπη και συγκεκριμένα τη Γερμανία και κατά δεύτερο λόγο στη Ρωσία, αλλά και την Ταϊλάνδη.

Σχετικά με την Κίνα, που αποτελεί και τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή του ελληνικού ροδάκινου, ο κ. Αποστόλου μας επεσήμανε ότι πέρυσι εξήχθησαν στην μακρινή αυτή χώρα 2.000 τόνοι “εκλεκτής” κομπόστας και φέτος, όπως όλα δείχνουν ο αριθμός αυτός πρόκειται και να ξεπεράσει τους 4.000 τόνους. “

Σε ό,τι αφορά τους ροδακινοπαραγωγούς που και πάλι ετοιμάζονται να βγουν στο δρόμο, καθώς όπως ισχυρίζονται παραμένουν απλήρωτοι από το καλοκαίρι, ο κ. Αποστόλου σημείωσε ότι πέντε επιχειρήσεις έχουν ολοκληρώσει πληρωμές και οι άλλες δέκα “περιμένουν” την Τράπεζα Πειραιώς – ΑΤΕ να προχωρήσει στην εκταμίευση των δανείων προς τις επιχειρήσεις – πελάτες της.