ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Ελληνες χρησιμοποιούν τις πιστωτικές για τις αγορές τους

Οι Ελληνες χρησιμοποιούν τις πιστωτικές για τις αγορές τους

Συνεχίστηκε και το 2012 η άνοδος στη χρήση των χρεωστικών καρτών Visa, παρά την πτώση της κατανάλωσης και τη δυσμενή οικονομική συγκυρία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για την ελληνική αγορά που έδωσε η Visa Europe οι συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες αυξήθηκαν κατά 14% και η δαπάνη έφτασε τα 921 εκατ. ευρώ.

Η αγορά των προπληρωμένων καρτών κατέγραψε επίσης άνοδο, με τον αριθμό καρτών να αυξάνεται κατά 17% και τη δαπάνη να ανέρχεται σε 158 εκατ. ευρώ (αύξηση 2%).

Στον αντίποδα, η αγορά των πιστωτικών καρτών ήταν αυτή που επηρεάστηκε περισσότερο από την κρίση, σημειώνοντας πτώση στον συνολικό αριθμό καρτών (22%), ενώ η καταναλωτική δαπάνη στα σημεία πώλησης μειώθηκε κατά 15%. Ο αριθμός των εταιρικών καρτών μειώθηκε κατά 7%, όπως και η δαπάνη στα σημεία πώλησης, φτάνοντας τα 240 εκατ. ευρώ. Στο σύνολό τους, οι κάρτες της Visa (πιστωτικές, χρεωστικές, εταιρικές, προπληρωμένες) μειώθηκαν το 2012 κατά 6%.

Εξάλλου, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η ετήσια δαπάνη με χρεωστικές κάρτες Visa ξεπέρασε για πρώτη φορά το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ (1,02 τρισ. ευρώ), καταγράφοντας αύξηση 8,8%, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα για το οικονομικό έτος Σεπτέμβριος 2011 – Σεπτέμβριος 2012.