ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Είκοσι Θεσσαλικές εταιρίες στο άρθρο 99

Είκοσι Θεσσαλικές εταιρίες στο άρθρο 99

Διαστάσεις επιδημίας φαίνεται να παίρνει το φαινόμενο της υπαγωγής επιχειρήσεων στο πτωχευτικό «άρθρο 99», επιζητώντας την προστασία από τις νόμιμες διεκδικήσεις των πιστωτών τους, οι οποίοι μπορεί να είναι οι εργαζόμενοι, οι προμηθευτές, οι τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία κ.ά.

Οι επιχειρήσεις που υποχρεώθηκαν από την επέλαση της κρίσης, να αναζητήσουν καταφύγιο στο «άρθρο 99» του νέου πτωχευτικού κώδικα, για τη ρύθμιση των οφειλών τους, χωρίς να απειλούνται με κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων, είναι 9 από τη Λάρισα, 6 από την Καρδίτσα και 5 από τα Τρίκαλα.

Στοιχεία για εκείνες τις εταιρίες που αιτήθηκαν αλλά και για εκείνες που υπήχθησαν ήδη στις διατάξεις του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, διαβίβασε στη Βουλή το υπ. Δικαιοσύνης. Το υπουργείο απευθύνθηκε στο τέλος του 2012 στα Πρωτοδικεία της χώρας ζητώντας την παροχή στοιχείων σχετικά με τον αριθμό των εταιριών που αιτήθηκαν και όσων υπήχθησαν στις διατάξεις του άρθρου 99 καθώς και την πορεία αυτών.

ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβίβασε η διευθύνουσα του Πρωτοδικείου Λάρισας, από την εφαρμογή του νόμου, από τις 17.11.2011 έως και τον Δεκέμβριο του 2012 9 εταιρίες ζήτησαν την υπαγωγή τους στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Πρόκειται για τις:

- ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ, ατομική επιχείρηση

- ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, ατομική επιχείρηση

- ΚΩΝ. ΠΕΤΑΛΑΣ Α.Ε.

- COMPACT ΑΕ Συνθετικά Κουφώματα

- ΗΛΕΚΤΡΟΡΑΜΑ Α.Ε.

- ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ Ι – ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ Π. Ο.Ε.

- ΚΑΤΣΙΑΝΑΣ ΑΒΕΕ (Κέντρο Επεξεργασίας και διάθεσης μετάλλων)

- ΚΑΤΣΙΑΝΑΣ Α.Ε. (Εταιρία Εμπορίας λαμαρίνας και πάνελ) και

- ΠΑΕ ΑΕΛ (σ.σ. η εταιρία ανακοίνωσε προσφάτως πως απέσυρε το αίτημα ένταξης)

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την απάντηση του Πρωτοδικείου Λάρισας, εκδόθηκε απόφαση για τη μία μόνο αίτηση εταιρίας, που έγινε δεκτή και η επικύρωση της συμφωνίας θα συζητηθεί το Φεβρουάριο. Σε μια αίτηση έγινε παραίτηση από το δικόγραφο, σε δύο αιτήσεις εκδόθηκαν αποφάσεις και έγιναν δεκτές, ενώ άλλες δύο συζητήθηκαν τέλη του περασμένου έτους και αναμένονται αποφάσεις. Οι εταιρίες που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 99 μέχρι σήμερα είναι οικονομικά δραστήριες και καμία δεν ανακοίνωσε την οικονομική της απαξίωσης και την πτώχευσή τους.

ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ

Στα Τρίκαλα, 5 εταιρίες ζήτησαν την υπαγωγή τους στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Πρόκειται για τις:

- ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΠΕ

- ΜΑΡΑΒΑΣ ΑΕ

- ΦΑΠΑ-ΡΕΑΛ ΑΒΤΕ

- ΚΑΡΑΤΖΟΥΝΗΣ ΑΤΕΒΕ

- ΕΞΠΟΜΕΤΑΛ ΑΕΒΕ

ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Στην Καρδίτσα, οι 6 εταιρίες που ζήτησαν την υπαγωγή στο άρθρο 99 είναι:

- ΦΙΛΙΠΠΟΥ-ΝΤΟΥΦΕΞΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ Α.Ε., με τον διακριτικό τίτλο «FORCAR AE»

- ΧΑΝΤΖΟΠΛΑΚΗΣ ΑΠ. και ΑΡΙΣΤ. ΕΠΕ με τον διακριτικό τίτλο «ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΠΕ»

- ΗΛΙΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ

- ΔΗΜ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕΒΕ με τον διακριτικό τίτλο «ΣΙΔΗΡΟΜΠΕΤΟΝ»

- Β. και Κ. ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ Ο.Ε.

- ΧΛΙΝΤΟΥΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ- ΓΡΑΒΑΝΗΣ Θ. Ο.Ε.

Από το Πρωτοδικείο Βόλου δεν υπάρχουν στοιχεία ενώ να σημειώσουμε πως από τις παραπάνω επιχειρήσεις των δυο γειτονικών νομών κάποιες αιτήσεις έγιναν δεκτές και κάποιες άλλες εκκρεμούν.

πηγη ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ