ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζ. Γιούνκερ: Καταλήξτε σε συμφωνία αλλιώς οι αγορές θα καταστραφούν

Ζ. Γιούνκερ: Καταλήξτε σε συμφωνία αλλιώς οι αγορές θα καταστραφούν

Να καταλήξουν άμεσα σε συμφωνία για τον επταετή προϋπολογισμό ζήτησε σήμερα ο ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και τέως επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Τους προειδοποίησε μάλιστα πως αν δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν, αυτό σημαίνει καταστροφικές συνέπειες στις αγορές.

«Θεωρώ ότι οι θέσεις των διαφόρων κρατών έχουν γειτνιάσει σημαντικά ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία. Η εξωτερική επίδραση από ενδεχόμενη αποτυχία να υπάρξει μια συμφωνία, θα ήταν καταστροφική στην ήδη ευάλωτη κατάσταση των αγορών», είπε χαρακτηριστικά.

Σήμερα και αύριο οι ηγέτες της ΕΕ θα συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες για να μιλήσουν και ενδεχομένως να καταλήξουν σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ένωσης.

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές αναμένεται να αποφύγουν μεγάλες αυξήσεις των δαπανών εν τω μέσω εκκλήσεων για δημοσιονομική συγκράτηση από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τις Σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες υποστηρίζουν ότι οι δαπάνες στις Βρυξέλλες θα πρέπει να αντανακλούν τη λιτότητα στο εσωτερικό των χωρών.

Τέλος ο Γιούνκερ κάλεσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι να μειώσει τα σχέδιά του για δαπάνες ξανά, αλλά προειδοποίησε πως υπάρχουν «χαμηλότερα όρια».

«Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι στην Ευρώπη είμαστε σε θέση να παίρνουμε αποφάσεις», σημείωσε ο Γιούνκερ.