ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αναφέρει ο νέος επενδυτικός νόμος για περιουσία Εκκλησίας

Τι αναφέρει ο νέος επενδυτικός νόμος για περιουσία Εκκλησίας

Με αναφορές μεταξύ άλλων και στα ακίνητα της Εκκλησίας της Ελλάδος κατατέθηκε χθες στη Βουλή ο νέος επενδυτικός νόμος με τίτλο "Νόμος Διαμόρφωσης Φιλικού Αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις και άλλες διατάξεις"

Οσον αφορά στην Εκκλησία λοιπόν αναφέρεται συγκεκριμένα στο Άρθρο 5, στην ενότητα "Ειδικές Ρυθμιστικές Διατάξεις": Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου, ακίνητα επί των οποίων διατηρούν περιουσιακά δικαιώματα τα νομικά πρόσωπα της παραγράφου 4 του άρθρου 1 του ν. 590/1977 (Α΄ 146) καθώς και λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου της Εκκλησίας της Ελλάδας, νοούνται ως ιδιωτικά ακίνητα.

Οι βασικοί άξονες

Κατά τα λοιπόν, τους βασικούς άξονες του νέου επενδυτικού νόμου έδωσε χθες στη Βουλή ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Νότης Μηταράκης. Συγκεκριμένα μετά την κατάθεση στην Βουλή του Νομοσχέδιου του Υπουργείου, με τίτλο "Διαμόρφωση Φιλικού Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις", σε δήλωσή του ανέφερε πως:

"Η προτεραιότητα μας, σύμφωνα με τις οδηγίες του Πρωθυπουργού, είναι η καταπολέμηση της ανεργίας, δηλαδή η προσέλκυση επενδύσεων. Με το Επενδυτικό & Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο, που καταθέσαμε σήμερα (σ.σ. χθες) στη Βουλή, λαμβάνουμε συγκεκριμένα μέτρα υπέρ της επιχειρηματικότητας".

Κατόπιν ο κ. Μηταράκης παρουσίασε αναλυτικότερα τις δράσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, οι οποίες όπως είπε είναι σημαντικά βήματα για την τόνωση των επενδύσεων. Συγκεκριμένα πρόκειται:

-Ως προς τις στρατηγικές επενδύσεις μείωση της γραφειοκρατίας και απλούστευση στις διαδικασίες αδειοδότησης και υλοποίησης

-Δημιουργία της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων που αναλαμβάνει την ευθύνη των αδειοδοτήσεων,

-Θεσμοθέτηση των Ειδικών Σχέδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) για την ρύθμιση πολεοδομικών και χωροταξικών θεμάτων και

-Διευκόλυνση παροχής αδειών παραμονής σε επενδυτές

Επίσης στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται :

-παροχή προκαταβολών έως το 100% της επιχορήγησης,

-ενίσχυση των επιχορηγήσεων,

-δικαίωμα του επενδυτή να ελέγχεται η επένδυση του από πιστοποιημένους εξωτερικούς φορείς και

-δημιουργία Αυτοτελούς Τμήματος Επιθεώρησης.

Συνάμα σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη μπαίνουν οι βάσεις για την ουσιαστική αναβάθμιση του Αττικού Παράκτιου Μετώπου από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο με την ίδρυση Εταιρείας Ειδικό Σκοπού.

Τέλος, δίνεται μια μόνιμη λύση για την ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση υδατοδρομίων που θα δημιουργήσει πολλαπλά οφέλη για τον Ελληνικό τουρισμό, τη νησιωτική Ελλάδα και εν γένει για την ελληνική οικονομία.

"Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις κάνουμε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση. Ένα σημαντικό βήμα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών απέναντι στη χώρα μας. Αυτή η προσπάθεια άλλωστε είναι μονόδρομος για την αντιμετώπιση της ανεργίας που πλήττει εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και την δημιουργία ενός σύγχρονου ανταγωνιστικού και παραγωγικού μοντέλου" σχολίασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

ΠΗΓΗ Αγιορείτικο Βήμα