ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΤΕπ: Άνω των €150 εκατ. τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε μικρομεσαίες

ΕΤΕπ: Άνω των €150 εκατ. τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε μικρομεσαίες

Δάνεια άνω των 150 εκατ. ευρώ έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής από ελληνικές τράπεζες σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) σε εφαρμογή του προγράμματος παροχής δανείων σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις με εγγύηση του Δημοσίου.

Η σχετική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και ΕΤΕπ που ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο του 2012, προβλέπει τη χορήγηση συνολικά 440 εκατ. ευρώ σε ΜμΕ μέσω των τραπεζών Εθνική, Alpha και Παγκρήτια (που έχουν υπογράψει συμβάσεις με την ΕΤΕπ), για κεφάλαια ύψους, αντίστοιχα, 250, 140 και 50 εκατ. ευρώ.

-Από τα 440 εκατ. ευρώ η ΕΤΕπ έχει ήδη εκταμιεύσει προς τις 3 τράπεζες 212,5 εκατ. ευρώ: 60 εκατ. ευρώ προς την Εθνική, 140 εκατ. ευρώ προς την Alpha και 12,5 εκατ. ευρώ προς την Παγκρήτια.

-Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, που κοινοποίησαν στην ΕΤΕπ δύο από τις τρεις τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, οι εκταμιεύσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις φθάνουν στα 149,9 εκατ. ευρώ: 140 εκατ. ευρώ από την Alpha και 9,9 από την Παγκρήτια. Δεν περιλαμβάνονται στο ποσό αυτό οι εκταμιεύσεις από την Εθνική, τα στοιχεία για τις οποίες αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση, μέχρι στιγμής έχουν δανειοδοτηθεί από την ΕΤΕπ μέσω των ελληνικών τραπεζών μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τους κλάδους: μεταποίησης, ενέργειας, τουρισμού, εμπορίου, κατασκευών, πληροφορικής, εξορύξεων, γεωργίας και μεταφορών.