ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Deutsche Bank: «Ξέπλυμα» χρήματος σε περισσότερες από 300 offshore

Deutsche Bank: «Ξέπλυμα» χρήματος σε περισσότερες από 300 offshore

Τριγμούς στο Βερολίνο προκαλούν οι αποκαλύψεις για την Deutsche Bank, η οποία μετά την απόκρυψη ζημιών ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ, κατηγορείται ότι διευκόλυνε πελάτες της να φοροδιαφεύγουν, μέσω offshore εταιρειών.


Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, η Deutsche Bank, βοήθησε -μέσω Σιγκαπούρης- πλούσιους πελάτες της να ιδρύσουν offshore εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους, αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung».

Στο σκάνδαλο εμπλέκονται περισσότεροι από 100 επενδυτικοί σύμβουλοι της Deutsche Bank, οι οποίοι διαχειρίζονταν για λογαριασμό των πελατών της γερμανικής τράπεζας 309 offshore εταιρείες, κυρίως στις Παρθένες Νήσους.

Οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες δεν παρουσιάζουν καμία δημόσια οικονομική δραστηριότητα, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν φανταχτερά, πολλά υποσχόμενα ονόματα όπως «Φοβερές αποδόσεις Inc.» ή «Καταπληκτικές ευκαιρίες Ltd».

Εκπρόσωπος της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις της γερμανικής εφημερίδας σχετικά με το θέμα και αρκέστηκε σε γενικόλογα σχόλια: «Η Deutsche Bank δεν παρέχει φορολογικές συμβουλές ή υπηρεσίες ίδρυσης εταιρειών σε φορολογικούς παραδείσους». Επίσης, σημείωσε ότι η γερμανική τράπεζα παίρνει «λεπτομερή μέτρα ώστε να εμποδίζεται η χρήση των προϊόντων και των υπηρεσιών της τράπεζας για ξέπλυμα χρήματος».

Ωστόσο, στο διαδίκτυο υπάρχει μπροσούρα της Deutsche Bank που διαφημίζει υπηρεσίες «δημιουργίας, διαχείρισης και διεύθυνσης trust, εταιρειών, ιδρυμάτων» σε πολλές χώρες. Η εφημερίδα τονίζει ότι οι υπηρεσίες private banking των μεγαλύτερων διεθνών τραπεζών συχνά χρησιμοποιούν τους φορολογικούς παραδείσους για να «βολέψουν» τους «μεγάλης αξίας» πελάτες τους.

Ο πρώην επικεφαλής της φορολογικής αρχής της Φρανκφούρτης, Φρανκ Βέρχαϊμ, έχει υποστηρίξει ότι οι μεγάλες τράπεζες όπως η Deutsche Bank συμβάλλουν «στη φορολογική απάτη, το ξέπλυμα χρήματος και παρόμοια εγκλήματα». Επειδή όμως οι φορολογικοί παράδεισοι είναι προστατευμένοι από πολύπλοκες δομές, οι φορολογικές αρχές «σπάνια μπορούν να ρίξουν μια ματιά σε αυτές τις πράξεις». Τώρα, όμως, που το φως «έπεσε», αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση της κυβέρνησης Μέρκελ και αν θα είναι το ίδιο σκληρή, όπως με τις κυπριακές τράπεζες. Στην αντίθετη περίπτωση θα επιβεβαιωθεί ο κανόνας «δύο μέτρα και δύο σταθμά»...