ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody's για Κύπρο: Το ρίσκο της χρεοκοπίας παραμένει υψηλό

Moody's για Κύπρο: Το ρίσκο της χρεοκοπίας παραμένει υψηλό

«Η επίτευξη βιώσιμου χρέους πιθανώς θα απαιτήσει επιπλέον επίσημη στήριξη ή αναδιάρθρωση του υφιστάμενου χρέους», υποστηρίζει σε μελέτη του για την κυπριακή οικονομία ο οίκος αξιολόγησης Moody's.


Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η Κύπρος παρά την απόφαση του Eurorgroup για την έγκριση του πακέτου βοήθειας των 10 δισ. ευρώ, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά και χρηματοπιστωτικά προβλήματα.

«Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι το ρίσκο της χρεοκοπίας και της εξόδου της ευρωζώνης θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο τα επόμενα χρόνια», εκτιμά ο διεθνής οίκος.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η επίτευξη της δημοσιονομικής εξυγίανσης που προβλέπει το μνημόνιο και η δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 3% το 2017 και 4% το 2018 προκειμένου να μπει το χρέος της χώρας σε μια σταθερά πτωτική πορεία, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο έργο.

«Αναμένουμε ότι η οικονομία της Κύπρου θα αντιμετωπίσει σοβαρές στρεβλώσεις στα επόμενα χρόνια, με το ονομαστικό ΑΕΠ να συρρικνώνεται τουλάχιστον 12% μέχρι το 2015. Η αναμενόμενη συρρίκνωση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος που προβλέπεται από το πρόγραμμα στήριξης, και η οποία εν πολλοίς αντανακλά την εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας και την αναδιάρθρωση της Κύπρου, θεμελιωδώς μειώνει την δυνητική συμβολή του κλάδου στην ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια», αναφέρει η Moody's.