ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχώρησε η τιμή του πετρελαίου μπρέντ

Υποχώρησε η τιμή του πετρελαίου μπρέντ

Η τιμή του πετρελαίου μπρέντ υποχώρησε κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιούλιο, καθώς τα ασθενή οικονομικά στοιχεία από την Κίνα και τις ΗΠΑ ενίσχυσαν τις ανησυχίες σχετικά με τη ζήτηση του «μαύρου χρυσού», αναφέρει δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης των Financial Times.

Η πτώση της τιμής στην αγορά του πετρελαίου έλαβε χώρα σε ένα περιβάλλον γενικότερης πτώσης των τιμών των χρηματιστηριακών εμπορευμάτων και ιδιαίτερα της τιμής του χρυσού. Η τιμή του χρυσού σημείωσε σήμερα άνοδο κατά 1,67% στα 1.383 δολάρια ανά ουγγιά, μετά μία μείωσή της κατά 8% χθες, που είναι και η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ σε μία ημέρα. Πτώση σημειώνουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον δείκτη Eurofirst 300 να έχει απώλειες 0,51%, ενώ η ισοτιμία του ευρώ καταγράφει κέρδη 0,35% και διαμορφώνεται στα 1,3079 δολάρια.

Η τιμή του μπρεντ, που πριν από λίγο ήταν στα 99,87 δολάρια το βαρέλι, έχει μειωθεί περισσότερο από 10% τον Απρίλιο και σχεδόν 5% την τρέχουσα εβδομάδα, καθώς οι μαζικές πωλήσεις του χρυσού από τους επενδυτές επεκτάθηκαν και σε άλλα εμπορεύματα. «Η αγορά του μπρεντ εξασθενούσε επί αρκετές εβδομάδες, αλλά η πίεση από την αγορά του χρυσού τις δύο τελευταίες ημέρες προκάλεσε μεγαλύτερες πωλήσεις», δήλωσε ο Ολιβιέ Ζακόμπ, διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής συμβουλευτικής εταιρείας για θέματα πετρελαίου Petromatrix.

Το μπρεντ, το οποίο παράγεται στη Βόρεια Θάλασσα, βρισκόταν υπό πίεση λόγω μίας σειράς ευρωπαϊκών ζητημάτων, περιλαμβανομένων των μικρών περιθωρίων κέρδους των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων, που είναι και βασικοί αγοραστές του ακατέργαστου πετρελαίου. Τα ασθενή μακροοικονομικά στοιχεία, όπως η χαμηλότερη του αναμενομένου αύξηση του κινεζικού ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2013, επιδείνωσαν επίσης τις προοπτικές για την παγκόσμια ζήτηση ενέργειας.

Απόδοση ΑΜΝΑ