ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέρκελ: Οι πολίτες στον Νότο δεν είναι πλουσιότεροι από τους Γερμανούς

Μέρκελ: Οι πολίτες στον Νότο δεν είναι πλουσιότεροι από τους Γερμανούς

Οι πολίτες των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου δεν είναι πλουσιότεροι από τους Γερμανούς, δηλώνει η Άγκελα Μέρκελ, χαρακτηρίζοντας «παραμορφωμένη» τη σχετική στατιστική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Bild, η γερμανίδα καγκελάριος αναφέρει πως «καθαρά στατιστικά, τα νοικοκυριά σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα ή η Κύπρος είναι πιο πλούσια από ό,τι εμείς». Προειδοποιεί, ωστόσο, πως «η στατιστική είναι παραμορφωμένη».

Στις χώρες του Νότου πολλοί περισσότεροι άνθρωποι έχουν σπίτια ως πρόνοια για τα γηρατειά τους, εξηγεί η Άγκελα Μέρκελ. «Στη Γερμανία, αντίθετα, υπάρχουν ισχυρά ασφαλιστικά ταμεία. Στην έρευνα της ΕΚΤ δεν συμπεριελήφθησαν οι συνταξιοδοτικές αξιώσεις των Γερμανών ούτε η περιουσία που διαθέτουν στο εξωτερικό», προσθέτει.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω έκθεση, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι πολίτες των χωρών της κρίσης διαθέτουν μεγαλύτερη περιουσία από τους Γερμανούς, αποτέλεσε τη βάση για εκτενές ρεπορτάζ του περιοδικού Der Spiegel. Το ρεπορτάζ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι για να μειωθούν τα χρέη του ευρωπαϊκού Νότου θα πρέπει τα κράτη να χρησιμοποιήσουν τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών τους περισσότερο από ό,τι έχουν κάνει μέχρι σήμερα.