ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Hellastat: Υποχώρηση της ζήτησης για υπηρεσίες κέτερινγκ

Hellastat: Υποχώρηση της ζήτησης για υπηρεσίες κέτερινγκ

Έντονα αρνητική επίπτωση έχει, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Hellastat, η οικονομική ύφεση στη ζήτηση υπηρεσιών κέτερινγκ (catering), καθώς οι εταιρείες περιορίζουν τα κονδύλια που διαθέτουν για συνεστιάσεις, εκδηλώσεις προώθησης και διαφήμισης κ.λπ.

Παράλληλα, το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών έχει μειωθεί σημαντικά, οδηγώντας σε συγκράτηση των δαπανών για δεξιώσεις γάμων και βαφτίσεων.

Σημαντική πτώση έχει υποστεί και ο τομέας του αεροπορικού κέτερινγκ. Οι πτήσεις στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας δεικνύουν διαρκή πτώση, με τον αριθμό τους να μειώνεται σε 173.000 το 2011 (-9,6% έναντι του 2010), ενώ στο 11μηνο του 2012 η υποχώρηση εντάθηκε περαιτέρω σε 11,2% σε ετήσια βάση. Οι αεροπορικές εταιρείες περικόπτουν το κόστος των υπηρεσιών κέτερινγκ, μειώνοντας την ποικιλία ή την ποσότητα των παρεχόμενων γευμάτων. Η αναμενομενη σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης το 2013 θα έχει ασφαλώς θετική επίδραση στον κλάδο.

Σύμφωνα με τη Hellastat, η επιβολή αυξημένου ΦΠΑ 23% στις επιχειρήσεις του κλάδου οδήγησε στην περαιτέρω πτώση της αγοράς, με αρκετές εταιρείες να έχουν πλέον καταστεί ζημιογόνες. Επιπλέον, ο τομέας του κέτερινγκ υφίσταται σημαντικές καθυστερήσεις αναφορικά με την είσπραξη των απαιτήσεων από τους πελάτες, τόσο ιδιωτικές εταιρείες, όσο και φορείς του Δημοσίου.