ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Η Μέρκελ σέβεται την πλήρη ανεξαρτησία της ΕΚΤ»

«Η Μέρκελ σέβεται την πλήρη ανεξαρτησία της ΕΚΤ»

Τις εντυπώσεις που δημιούργησε η χθεσινή δήλωση της γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, σχετικά με την πολιτική επιτοκίων της ΕΚΤ έσπευσε να διασκεδάσει σήμερα ο εκπρόσωπός της.

«Επ’ ουδενί δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι η καγκελάριος απευθυνόταν στην ΕΚΤ», διευκρίνισε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ. Η κα Μέρκελ σέβεται «την πλήρη ανεξαρτησία» του ευρωπαϊκού θεσμικού οργάνου και «θα συνεχίσει να τηρεί αυτή τη γραμμή», τόνισε.

Σε χθεσινή της ομιλία στη Δρέσδη, η κ. Μέρκελ εκτίμησε πως η ΕΚΤ βρίσκεται «σε δύσκολη θέση». «Στην πραγματικότητα, θα έπρεπε να αυξήσει λίγο τα επιτόκια για τη Γερμανία, αλλά για τις άλλες χώρες, θα έπρεπε να κάνει ακόμα περισσότερα ώστε να καταστεί διαθέσιμη μεγαλύτερη ρευστότητα και οι επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση», είπε.

Το σχόλιό της προκάλεσε αμηχανία σε πολλούς γερμανούς αξιωματούχους που προασπίζονται σθεναρά την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, λίγες ημέρες πριν την πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, κατά την οποία αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση του επιτοκίου της.

Αρκετοί αναλυτές και πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης θεώρησαν ότι η γερμανίδα αξιωματούχος «αναμίχθηκε στη χάραξη νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ» (Frankfurter Allgemeine Zeitung) και «έσπασε ένα ταμπού» (Süddeutsche Zeitung).

Ο κ. Ζάιμπερτ, ωστόσο, εξήγησε ότι ο πρόεδρος της Ένωσης των Ταμιευτηρίων είχε θέσει θέμα για τα επιτόκια, που απασχολούν έντονα στον γερμανικό τραπεζικό τομέα, καθώς το κόστος δανεισμού θεωρείται πολύ χαμηλό στη χώρα.

«Υπάρχουν πολύ διαφορετικά συμφέροντα που πρέπει να ληφθούν υπόψη» από το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της ΕΕ καθώς υπάρχει «μια ασυνέχεια» στη νομισματική ένωση, σημείωσε ο εκπρόσωπος.