ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

“Big Brother” σε τραπεζικές καταθέσεις και δάνεια

“Big Brother” σε τραπεζικές καταθέσεις και δάνεια

Εντολή Ράιχενμπαχ να επιτραπεί «εδώ και τώρα» άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών

Γεγονός είναι πλέον το «μάτι» του «μεγάλου αδερφού πάνω από τραπεζικές καταθέσεις και δάνεια.

Το ΣΔΟΕ ήδη συγκεντρώνει στοιχεία για όσους εξοφλούν τις δόσεις τους καταβάλλοντας ποσά άνω του 40% των μηνιαίων εσόδων τους, «φακελώνει» όσους έχουν δάνεια που ξεπερνούν τα 250.000 ευρώ και διευρύνει την λίστα εκείνων που βγάζουν ποσά άνω των 100.000 ευρώ στο εξωτερικό.

Ο επικεφαλής της ομάδας δράσης για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ ζήτησε να επιτραπεί «εδώ και τώρα» άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών ακόμη και εκείνων που είναι απλώς ύποπτοι για φοροδιαφυγή, αφού προηγηθεί η κατάρτιση ενός μητρώου που θα περιέχει κάθε είδους πληροφορία για Έλληνες καταθέτες και δανειολήπτες.

H Task Force ζητά να προωθηθεί σχετικός νόμος, ώστε να δημιουργηθεί ένα μητρώο με τους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των ελλήνων στο όνομα πάταξης της φοροδιαφυγής.

Σε αυτό το μητρώο θα έχει πρόσβαση ανά πάσα στιγμή το ΣΔΟΕ.

Μέσω αυτού του μητρώου οι ελεγκτές θα «ανοίγουν» τους λογαριασμούς ατόμων που θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή, παράνομο πλουτισμό, διαφθορά, διακίνηση και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος».

Στο ηλεκτρονικό αυτό μητρώο, θα καταχωρούνται ο αριθμός του λογαριασμού, η ημερομηνία ανοίγματος και οι συναλλαγές, τα στοιχεία των κατόχων των λογαριασμών και των λοιπών συμβεβλημένων προσώπων.

Όπως αναφέρεται με κατηγορηματικό τρόπο στην πρόσφατη έκθεση της task force «η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή άμεσα».

Νομοθετική παρέμβαση έχει ζητήσει εξάλλου και η ίδια η τρόικα.