ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμο το αυριανό Eurogroup: Στο τραπέζι η πρώτη δόση για την Κύπρο

Κρίσιμο το αυριανό Eurogroup: Στο τραπέζι η πρώτη δόση για την Κύπρο

Αφού συζητήσουν για την έκθεση της Τρόικας για το ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα, θα κληθούν να αποφασίσουν για το εάν θα εκταμιευθεί η πρώτη δόση του δανείου προς την Κύπρο.

Με βάση τη συμφωνία της 12ης Απριλίου, οι ξένοι ελεγκτές εξέτασαν τις πρακτικές που ακολουθεί η Κύπρος για την καταπολέμηση του «ξεπλύματος».

Η απόφαση του Eurogroup τόνιζε ότι «η πρώτη εκταμίευση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας θα γίνει στα μέσα Μαΐου, αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος για το πλαίσιο καταπολέμησης του "ξεπλύματος" χρήματος».

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ο μηχανισμός δεν ήταν σε θέση να εκταμιεύσει τα χρήματα νωρίτερα.

Σημειώνεται ότι η έκθεση παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, καθώς περιλαμβάνει αρκετά ευαίσθητα στοιχεία, ωστόσο η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι απαλλάσσει την Κύπρο από τις βαριές κατηγορίες που είχαν εκτοξεύσει χώρες όπως η Γερμανία για «ανεξέλεγκτους Ρώσους ολιγάρχες, που χρησιμοποιούν το νησί για "ξέπλυμα" χρήματος».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης τονίζει ότι η Κύπρος δεσμεύεται να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις, όπου υπάρχουν κενά.