ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε -B

Fitch: Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε -B

Πρώτη πιστοληπτική αναβάθμιση για την Ελλάδα, από τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία φαίνεται πως δίνει ο οίκος Fitch Ratings, ο οποίος την Τρίτη προχώρησε σε αναθεώρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, εξέλιξη η οποία συνάδει με το σενάριο επιστροφής της χώρας στις αγορές το 2014.

Ο αμερικανικός οίκος αναβάθμισε την πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας σε Β- από CCC που ήταν προηγουμένως (κατά δυο βαθμίδες), χαρακτηρίζοντας παράλληλα σταθερή την πιστοληπτική της προοπτική.

Όπως επισημαίνει ο Fitch, η αναβάθμιση αυτή έρχεται ως συνέπεια της επαναφοράς της οικονομίας σε ισορροπία, ενώ κάνει λόγο για σαφή πρόοδο της Ελλάδας στην μείωση των δίδυμων ελλειμμάτων στον προϋπολογισμό και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης, η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας αντανακλά την «ξεκάθαρη πρόοδο» που έχει επιτευχθεί στην προσπάθεια εξάλειψης του δημοσιονομικού ελλείμματος και του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, αλλά και το γεγονός ότι η διαδικασία εσωτερικής υποτίμησης έχει «επιτέλους αρχίσει να πιάνει τόπο».

Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης, η παραχώρηση δύο επιπλέον ετών στην Αθήνα προκειμένου να πετύχει τον στόχο του πρωτογενούς ελλείμματος της τάξης του 4,5% οδηγεί την Fitch στο να μειώσει την αναμενόμενη ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά 4,3% το 2013, με «αδύναμη ανάκαμψη το 2014».

Βεβαίως, «το κόστος έχει υπάρξει υψηλό όσον αφορά την χαμένη παραγωγή και την αυξανόμενη ανεργία, και η δυνατότητα για ανάκαμψη παραμένει αμφίβολη. Παρά ταύτα, η παροχή βοήθειας [στο 'μέτωπο'] του δημόσιου χρέους και η χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων έχουν αυξήσει τις μετρήσεις οικονομικού αισθήματος σε στα υψηλά τριετίας, ενώ ο κίνδυνος εξόδου από την ευρωζώνη έχει υποχωρήσει».

Παράλληλα, ο Fitch επισημαίνει πως το πρόγραμμα προσαρμογής είναι «εντός τροχιάς» εν μέσω ενός πλαισίου που «μοιάζει με πολιτική και κοινωνική σταθερότητα», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει κατορθώσει να αναλάβει μεγαλύτερη «κυριότητα» επί του προγράμματος συγκριτικά με τους προκατόχους της.

«Ωστόσο, απτές οικονομικές μεταρρυθμίσεις παραμένουν άπιαστες, ενώ η αντίσταση στις μεταρρυθμίσεις είναι μεγάλη, υπογραμμίζοντας τους συνεχιζόμενους κινδύνους εφαρμογής [των συμφωνηθέντων]», προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης.