ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνικά ομόλογα 2,9 δισ. ζητά αμερικανικό fund

Ελληνικά ομόλογα 2,9 δισ. ζητά αμερικανικό fund

Μία ακόμη ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και στις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας αποτελεί η δημόσια πρόταση που υπέβαλε το αμερικανικό fund Japonica Partners για αγορά ελληνικών ομολόγων 2,9 δισ. ευρώ.

Είναι η πρώτη φορά που ιδιωτική επενδυτική εταιρεία διατυπώνει δημόσια πρόταση για ευρωπαϊκά κρατικά χρεόγραφα. To fund προσφέρει μάλιστα τιμή κοντά στην τρέχουσα, με σημαντικό premium σε σχέση με τη μέση τιμή των τελευταίων μηνών.

Η πρόταση υπεβλήθη από την επενδυτική εταιρία Yerusalem Hesed, η οποία ανήκει 100% στο Japonica Partners.

Το fund ελέγχεται από τον διαχειριστή κεφαλαίων Paul Kazarian, εδρεύει στο Rhode Island και επενδύει κυρίως σε υποτιμημένα και απαξιωμένα assets.

Τα ομόλογα που ζητάει Japonica Partners είναι εκδόσεως Δεκεμβρίου 2012 και αντιστοιχούν στο 9,9% του συνόλου των νέων ελληνικών κρατικών χρεογράφων 29,6 δις. ευρώ, όπως διαβάζουμε στο sofokleousin.gr.

Η προσφερόμενη τιμή είναι 55,4% της ονομαστικής και αντιστοιχεί σε premium 15,2% στην τιμή κλεισίματος της 27ης Μαρτίου. Είναι πάντως οριακά χαμηλότερη από την τρέχουσα, η οποία διαμορφώνονται κοντά στο 60% της ονομαστικής αξίας. Θεωρείται ομως ελκυστική, επειδή τα ελληνικά ομόλογα εμφανίζουν μεγάλη διακύμανση και χαμηλή εμπορευσιμότητα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Japonica Partners, διευκρινίζει πως η προσφορά της δεν έχει σχέση με το ελληνικό Δημόσιο.