ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόνο εγκληματίες χρησιμοποιούν τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ

Μόνο εγκληματίες χρησιμοποιούν τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων ξέρει το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ μόνο από την τηλεόραση. Οι καθημερινές συναλλαγές αποδεικνύουν μάλιστα ότι δεν χρησιμοποιείται σχεδόν ποτέ.

Η άποψη ότι το συγκεκριμένο χαρτονόμισμα χρησιμοποιείται κατά κόρον για να διευκολύνει εγκληματικές δραστηριότητες επιβεβαιώνεται από τη βρετανική αστυνομική υπηρεσία SOCA (Serious Organised Crime Agency). Σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας, το 90% των πελατών που ζήτησαν χαρτονομίσματα των 500 ευρώ κατά την ανάληψη χρημάτων σε γραφεία συναλλάγματος και τράπεζες της Βρετανίας, ήταν εγκληματίες.

Η ΕΚΤ υπολογίζει ότι στη ζώνη του ευρώ υπάρχουν σήμερα 600 εκ. χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, που αντιστοιχούν σε περίπου 290 δισ. ευρώ, δηλαδή το ένα τρίτο της αξίας του συνόλου των ευρω-χαρτονομισμάτων.

Παρά τις ανακοινώσεις που προηγήθηκαν πάντως, δεν φαίνεται ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει όντως στη κατάργηση του πιο ακριβού της χαρτονομίσματος. Όπως λέει συμβουλευτικά ο Χανς-Πέτερ Μπούργκχοφ, «είναι πολύ σημαντικό να μην γίνεται υπερβολική δημόσια συζήτηση γύρω από το θέμα. Το μέτρο της κατάργησης του χαρτονομίσματος των 500 θα είναι αποτελεσματικό μόνο αν επιβληθεί αιφνιδιαστικά».

ΠΗΓΗ DW