ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδιο για δάνεια σε επιχειρήσεις του Νότου μελετά ΕΕ και ΕΤΕπ

Σχέδιο για δάνεια σε επιχειρήσεις του Νότου μελετά ΕΕ και ΕΤΕπ

Σχέδιο για την χορήγηση δανείων 55 έως 100 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις του Νότου της ευρωζώνης εξετάζει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η Κομισιόν, θέμα που θα συζητηθεί σήμερα στη Σύνοφο Κορυφής .

Σύμφωνα με κοινή έκθεση, η ΕΕ και η ΕΤΕπ επεξεργάζονται έναν συνδυασμό δανειακών εγγυήσεων και τιτλοποίησης με την χρήση κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία ύψους 10 δισ. ευρώ από την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Η Ευρώπη προσπαθεί απεγνωσμένα να ενισχύσει τις οικονομίες χωρών όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Σλοβενία, ώστε να μπορέσουν να αποπληρώσουν το χρέος τους, που προκάλεσε την κρίση στην ευρωζώνη πριν από τρία χρόνια. Η απόσταση που χωρίζει τον πλούσιο Βορρά από τον φτωχό Νότο απειλεί την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικά των 17 χωρών της ευρωζώνης.

Με την εξασφάλιση περισσότερων και φθηνότερων δανείων, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις και αύξηση της παραγωγής, ώστε να πάρει μπρος η οικονομία στον Ευρωπαϊκό Νότο.

Στην πρώτη εκδοχή τα τρία τέταρτα του ποσού θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή δανειακών εγγυήσεων, με την εγγύηση να κυμαίνεται μεταξύ 50 και 80% του συνολικού ποσού, ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ.

Το υπόλοιπο ποσό θα χρησιμοποιείται για την εγγύηση δανείων σε επιχειρήσεις, που πωλούνται ως χρεόγραφα με εγγύηση στοιχείων. Τα χρεόγραφα αυτά θα δημιουργούνται μόνο από νέα δάνεια τα οποία πληρούν τα κριτήρια την ΕΤΕπ και της Κομισιόν.

Η δεύτερη επιλογή αφορά εγγυήσεις τόσο νέων όσο και υφιστάμενων χαρτοφυλακίων δανείων, τα οποία τιτλοποιούνται. Μόνο όμως εθνικά χαρτοφυλάκια δανείων θα έχουν την εγγύηση των διαρθρωτικών ταμείων. Η δεύτερη αυτή επιλογή θα είναι πιο δύσκολη γιατί οι τράπεζες θα προσπαθούν να πωλούν κακά δάνεια και καλά σε ένα πακέτο.

Στην τρίτη επιλογή, οι εγγυήσεις δεν θα περιορίζονται από τις εθνικές ποσοστώσεις των κοινοτικών κονδυλίων, αλλά θα προέρχονται από ολόκληρη την ΕΕ. Με αυτή την τελευταία επιλογή, τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις θα μπορούσαν να φτάσουν τα 100 δισ. ευρώ περίπου, ανέφερε η έκθεση.