ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα στοιχεία του ΟΗΕ για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα

Τα στοιχεία του ΟΗΕ για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης παρουσιάσε τις προσπάθειες της Ελλάδας να προσελκύσει ΞΑΕ.

Υπερδιπλάσιες σε σχέση με το 2011, αλλά και πάλι πολύ χαμηλές (μόλις $2,945 δισεκατομμύρια δολάρια) ήταν οι Ξένες Αμεσες Επενδύσεις (ΞΑΕ) που εισέρευσαν στην Ελλάδα το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) που παρουσιάστηκαν σε συνεργασία με το DEREE – The American College of Greece σε συνέντευξη τύπου στην Πλάκα.

Σύμφωνα με συγκριτικά στοιχεία που παρουσίασε η Δρ. Μαρίνα Παπαναστασίου, η Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά από άλλες χώρες που τελούν υπό καθεστώς μνημονίου, αλλά ακόμα και του μέσου όρου των αναπτυσσόμενων (και όχι ανεπτυγμένων) χωρών.

Τα στοιχεία επίσης έδειξαν τη δραματική μείωση των ΞΑΕ σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ήπειρο, γεγονός που προβληματίζει για το μέλλον της περιοχής και όχι μόνο των «μνημονιακών» χωρών.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Νότης Μηταράκης, έκανε δύο σημαντικές επισημάνσεις:

Α. Ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει την ανάγκη να είναι προσεκτική στην επιλογή επενδύσεων ούτως ώστε οι επενδύσεις να εξυπηρετούν το όραμα της χώρας σαν μαγνήτη για επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, αλλά πως με την ανεργία στο 27%, οφείλουμε να καλωσορίζουμε οποιαδήποτε επένδυση δημιουργεί θέσεις εργασίας και τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους αλλά και την εργατική νομοθεσία της χώρας.

Β. Ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία και όχι το κράτος είναι ο καταλληλότερος οδηγός για την οικονομία προς το μέλλον. Το κράτος, από την πλευρά του, οφείλει να εκπληρώνει σωστά το ρυθμιστικό του ρόλο, να εφαρμόζει τους νόμους και να ενθαρρύνει την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Είπε δε ότι αν όλα πάνε καλά, οι ΞΑΕ μπορεί να τριπλασιαστούν στα επόμενα 7 χρόνια.

Παρουσιάσεις έκαναν επίσης οι:

Νίκος Βερνίκος, εφοπλιστής και πρόεδρος του International Chamber of Commerce Ελλάδος, ο οποίος με το θεσμικό του ρόλο αλλά και τη μακρά εμπειρία του στον τομέα των ΔΕΚΟ, μίλησε για την ανάγκη να αποσαφηνίσει το κράτος το τί θέλει να κάνει με τα περιουσιακά του στοιχεία και προς τα που θέλει να κατευθύνει τις δημόσιες επιχειρήσεις.

Μίλτος Καμπουρίδης, συνιδρυτής και managing partner της Dolphin Capital Partners,η οποία επενδύει στο τουριστικό real estate και είναι ένας από τους μεγάλους ξένους επενδυτές στη χώρα μας. Ο κ. Καμπουρίδης εξήγησε τα ζητούμενα του τομέα του και ταυτόχρονα επαίνεσε την κυβέρνηση για την πρωτοβουλία να δίνονται άδειες παραμονής για ξένους οι οποίοι επενδύουν πάνω από 250.000 ευρώ στην ελληνική κτηματαγορά.

Σωκράτης Πλούσσας, αντιπρόεδρος του Hellenic Start Up Association που μίλησε για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε όλους τους τομείς – ακόμα και στον πρωτογενή – για τη δημιουργία υψηλής προστιθέμενης αξίας όταν υπάρχει συνεργασία της επιχειρηματικότητας με ερευνητικές δραστηριότητες και ερευνητικά κέντρα
(πανεπιστήμια κ.λπ.)

Δρ. Νικόλαος Τραυλός, κοσμήτωρ, ALBA Graduate Business School at The American College of Greece, μίλησε για το γενικό πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να προχωρήσουν για να γίνει ανταγωνιστικότερη η χώρα. Μεταξύ αυτών, σημείωσε και την ανάγκη να εγκαταλειφθούν παρωχημένες νοοτροπίες και να επιτραπεί η ίδρυση μη-κρατικών, μη-κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, τα οποία θα εισφέρουν τον αναγκαίο
ανταγωνισμό στην ανώτατη εκπαίδευση, ώστε να την κάνουν πιο εξωστρεφή.

Η έκθεση παρουσιάστηκε σε μια περίοδο κρίσιμη για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, όταν η Ελλάδα αγωνίζεται να δημιουργήσει προϋποθέσεις για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Τα τελευταία χρόνια τα ετήσια στοιχεία για τις FDI στην Ελλάδα είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά, αλλά στις μέρες μας καταβάλλεται μεγαλή προσπάθεια για να βελτιωθούν οι επιδόσεις της χώρας.

Ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι μερικά από τα βασικά προαπαιτούμενα έχουν γίνει, με κυριότερο τη σταθεροποίηση της χώρας και την εξασφάλιση της παραμονής της στο ευρώ.

Κάθε χρόνο, πέραν των ανά χώρα γενικών στοιχείων, η WIR επικεντρώνεται και σε έναν επιμέρους τομέα της παγκόσμιας οικονομίας. Για το 2013, ο τομέας αυτός ήταν οι Παγκόσμιες Παραγωγικές Αλυσίδες Αξίας (Global Value Chains) που δημιουργούνται κυρίως από πολυεθνικές εταιρείες που κατακερματίζουν και διασπείρουν την επενδυτική δραστηριότητα ανά την υφήλιο και εντείνουν τον ανταγωνισμό μεταξύ χωρών.

Το DEREE – The American College of Greece είναι το μεγαλύτερο Αμερικανικό κολλέγιο στην Ευρώπη. Είναι μη-κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός, αναγνωρισμένος από τη New England Association of Schools and Colleges (NEASC), τον σπουδαιότερο οργανισμό

πιστοποίησης πανεπιστημίων στις ΗΠΑ. Έχει συμφωνία πιστοποίησης τίτλων σπουδών με το Open University του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Κολλέγιο έχει 3.000 φοιτητές και μαθητές και 36.000 αποφοίτους. Οι σύγχρονες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του καταλαμβάνουν 264 στρέμματα στους πρόποδες του Υμηττού στην Αγία Παρασκευή.