ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ξεχάστε το κούρεμα. Μόνη λύση η λιτότητα και νέο χαράτσι στα ακίνητα»

«Ξεχάστε το κούρεμα. Μόνη λύση η λιτότητα και νέο χαράτσι στα ακίνητα»

Μήνυμα από το Βερολίνο του Γερμανού «σοφού» Π.Μπόφινγκερ.

Αποκαλυπτική των πραγματικών γερμανικών προθέσεων, είναι η συνέντευξη του αποκαλούμενου ''σοφού'' και εκ των γκουρού της οικονομικής σκέψης στη Γερμανία Π. Μπόφινγκερ, στην εφημερίδα Berliner Zeitung.

O κ. Μπόφινγκερ, που θεωρείται ότι εκφράζει τις θέσεις του γερμανικού πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου, βάζει ταφόπλακα στις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς για ένα νέο κούρεμα του χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές το Σεπτέμβριο.

Θεωρεί ότι ένα κούρεμα θα ήταν καταστροφικό για την ευρωζώνη αφού μετά όλες οι χώρες του Νότου θα ζητούσαν κάτι ανάλογο ενώ θα κατέγραφαν και μεγάλες απώλειες οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ο κ. Μπόφινγκερ έριξε για πρώτη φορά στο τραπέζι το θέμα του ευρωομολόγου, με τη διαφορά όμως ότι θα πρόκειται για ένα ευρωομόλογο όπως ακριβώς το θέλουν οι Γερμανοί, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους. 'Ενα ευρωομόλογο που ούτε ''μαξιλάρι ασφαλείας'' θα συνιστά για τις χώρες του Νότου ούτε θα έχει αναπτυξιακή στόχευση.

Στόχος του Βερολίνου είναι το λεγόμενο αέναο χρέος των χωρών του Νότου, να σπρώχνουν δηλαδή την αποπληρωμή του σε βάθος χρόνου, επιβαρύνοντας το συνεχώς και έχοντας πάρει πριν τα ανταλλάγματα που θέλουν.

Το πιο εξωφρενικό είναι η πρόταση του Γερμανού ''σοφού'' για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό αλλά και για να πληρωθούν τα ομόλογα των δανειστών που λήγουν τους επόμενους μήνες.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Μπόφινγκερ ζητά να επιβληθεί ένα νέο χαράτσι στους Έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων αφού θεωρεί ότι η ιδιωτική ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη και αφύσικη για τα δεδομένα μιας τόσο μικρής χώρας.

Οι δηλώσεις και οι θέσεις αυτές του κ. Μπόφινγκερ είναι δεδομένο ότι εντείνουν το κλίμα ανησυχίας και αμηχανίας που επικρατεί πλέον στην ελληνική κυβέρνηση που βλέπει πλέον ξεκάθαρα ότι τα δύσκολα είναι μπροστά της.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων