ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΦΠΑ εστίαση: Ειδικό σήμα στα καταστήματα που θα μειώσουν τις τιμές

ΦΠΑ εστίαση: Ειδικό σήμα στα καταστήματα που θα μειώσουν τις τιμές

Ειδικό σήμα στα εστιατόρια και τις επιχειρήσεις εστίασης που θα ενσωματώσουν στις τιμές τη μείωση του ΦΠΑ θα απονέμουν οι οργανώσεις των επιχειρήσεων, όπως συμφωνήθηκε στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης με τη ΓΣΕΒΕΕ, του εστιάτορες και το ΣΕΤΕ.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών Χ. Θεοχάρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί η πρόταση του ΣΕΤΕ για κλείσιμο εντός 24ώρου των επιχειρήσεων που δεν κόβουν αποδείξεις.

Θα υπάρχει επίσης ειδικό σήμα, διαφορετικού χρώματος που θα απονέμεται στις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να μετακυλίσουν μερικώς τη μείωση του ΦΠΑ.

Σημειώνεται ότι το σύστημα εφαρμόστηκε το 2009 στη Γαλλία, οπότε έγινε ανάλογη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Οι επιχειρήσεις που θα μετάσχουν στο σύστημα θα καλούνται να υπογράψουν τη σχετική συμφωνία και θα προσκομίζουν στις κατά τόπους οργανώσεις στοιχεία από την ταμειακή μηχανή που θα αποδεικνύουν το επίπεδο των τιμών με το σημερινό, υψηλό ΦΠΑ. Επίσης θα πρέπει να διαθέτουν τιμοκαταλόγους με τον παλιό και το νέο ΦΠΑ.

Όπως ανέφερε ταυτόχρονα ο γεν. γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Χ. Θεοχάρης μελετάται πλέγμα ποινών και κινήτρων προκειμένου να κόβονται αποδείξεις και να μειωθεί η φοροδιαφυγή στον κλάδο που ειναι, όπως είπε, υψηλή.

Ο κ. Θεοχάρης δεν απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο λουκέτου στις επιχειρήσεις που δεν κόβουν αποδείξεις ενώ τόνισε ότι μόνο αν εμφανισθεί ο τζίρος που είναι αφανής, η μείωση του ΦΠΑ θα αντισταθμιστεί από την αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Α. Ανδρεάδης είπε ότι το μέτρο πρέπει να είναι μόνιμο και όχι προσωρινό, καθώς αυτήν την περίοδο κλείνουν οι συμφωνίες για τα τουριστικά πακέτα του 2014 και τάχθηκε υπέρ του λουκέτου για φοροδιαφυγή που αποτελεί -όπως είπε- πρόταση του Συνδέσμου.

Την ανάγκη το 2014 να μας βρει με χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ επεσήμανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καββαθάς. «Κερδίσαμε, είπε, μια μάχη με την τρόικα, η εστίαση έχει υποχρέωση να αποδείξει ότι η νίκη αυτή θα είναι μόνιμη», τόνισε.

Υπέρ του συστήματος που πρότεινε το υπουργείο τάχθηκε και ο πρόεδρος των αλυσίδων εστίασης Θ. Παπανικολάου, επισημαίνοντας ότι ο κλάδος έχει δεσμευτεί για περαιτέρω μειώσεις στις τιμές.