ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο «θρίλερ» με τη δόση

Νέο «θρίλερ» με τη δόση

Αγωνία για την απόφαση του EuroWorkingGroupστις Βρυξέλλες -

«Καρότο και μαστίγιο» από τον Σόιμπλε

Αγωνία επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση μετά τις διαρροές ότι η Γερμανία ενδέχεται να βάλει «φρένο» στην εκταμίευση της δόσης των 2,5 δισ. ευρώ στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroupτης 8ης Ιουλίου, η εκταμίευση των χρημάτων θα μπορούσε να γίνει την 1η Αυγούστου.

Εντούτοις η σημερινή διάσκεψη του euro working group δεν αποκλείεται να φέρει ανατροπές στην απόφαση του Ιουλίου και να «φρενάρει» τα χρήματα προς την Ελλάδα.

Οι εκπρόσωποι των 17 υπουργών οικονομικών και της Κομισιόν, θα πάρουν σήμερα στα χέρια τους το πλήρες πλέον κείμενο της έκθεσης της τρόικας. Αν οι «17» κρίνουν ότι η Αθήνα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, τότε την Παρασκευή οι εκπρόσωποι των κρατών στο EWG θα συνεδριάσουν και πάλι και θα εγκρίνουν την καταβολή 2,5 δισ. ευρώ.

Η διαδικασία ορίζει πως χρειάζονται δύο εργάσιμες μέρες για την εκτέλεση της πράξης, συνεπώς τα χρήματα θα φτάσουν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Όσον αφορά τις διαρροές για εμπλοκή λόγω μη εκπλήρωση κάποιων προαπαιτούμενων, αλλά και διευκρινίζοντας σχετική δήλωση του B. Σόιμπλε, κύκλοι της Κομισιόν κάνουν λόγο για μικρά τεχνικά ζητήματα, όπως η μη έκδοση κάποιων ΦΕΚ, που ως την ώρα της εκταμίευσης θα είναι στη θέση τους.

Τυπικά η Γερμανία έχει εγκρίνει το σύνολο του ελληνικού δανείου από τον EFSF, τίποτα όμως δεν μπορεί να σταματήσει τον κ. Σόιμπλε να βάλει «φρένο» στην εκταμίευση.

Ένα σκοτεινό σημείο στην όλη διαδικασία δημιουργείται από μια φράση του κειμένου της απόφασης της 8ης Ιουλίου που κάνει αναφορά σε «ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών». Η ερμηνεία που δίνει επισήμως η Κομισιόν είναι πως γίνεται λόγος για τη ψήφιση των σχετικών νόμων από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Η ανεπίσημη ερμηνεία ωστόσο κάνει λόγο για έγκριση της δόσης από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών.