ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΓΣΕΒΕΕ: Ανεδαφικό το μέτρο μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση

ΓΣΕΒΕΕ: Ανεδαφικό το μέτρο μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση

Την άποψη του ότι είναι ανεδαφικό το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση εξέφρασε με δήλωση του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, το ενδιαφέρον πλέον για την προμήθεια του ειδικού σήματος που υποδηλώνει τη μείωση των τιμών, το έχουν λάβει μόλις 15.000 από τις συνολικά 70.000 επιχειρήσεις.

Ο αριθμός αυτός δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί και έπειτα από το αρχικό ενδιαφέρον, μόλις τις τελευταίες δύο ημέρες άρχισε να υπάρχει ξανά κινητικότητα.

Η άποψη του μάλιστα, είναι πως είναι σχεδόν ανέφικτο να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα όπως ανέμενε η κυβέρνηση, καθώς αν με το ΦΠΑ στο 23% τα έσοδα έφταναν στο 1.4 εκατομμύρια ευρώ, τότε είναι σχεδόν δεδομένο πως πλέον με 13% δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 650 εκατομμύρια ευρώ. Η μόνη περίπτωση να συνέβαινε αυτό, θα ήταν να διπλασιαστεί ο τζίρος, πράγμα που δε μπορεί να συμβεί.

Σχετικά με το ζήτημα της πτώσης των τιμών πάντως, ο κ. Καββαθας υπεραμύνθηκε του γεγονότος ότι πολλές επιχειρήσεις είχαν το προηγούμενο διάστημα απορροφήσει τις αυξήσεις και πλέον δε θα μπορούσαν να επιβιώσουν αν έριχναν εκ νέου τις τιμές. Επικαλέστηκε πάντως και το παράδειγμα της Γαλλίας, όπου όταν εφαρμόστηκε το μέτρο, μόλις ένα 30% των επιχειρήσεων έβγαλε νέους μειωμένους τιμοκαταλόγους.