ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζει η σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα

Αρχίζει η σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα

-Την Κυριακή το πρώτο ραντεβού Στουρνάρα – τρόικας

-Στο υπουργείο Οικονομικών σήμερα στελέχη του οίκου Moody’s

Την ερχόμενη Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι επιστρέφουν την ίδια μέρα στην Αθήνα για τον νέο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας.

Νωρίτερα, σήμερα Παρασκευή, ο κ. Στουρνάρας θα συναντηθεί με στελέχη του οίκου Moody’s οι οποίοι θα ενημερωθούν για την κατάσταση της οικονομίας. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών προσβλέπουν σε επί τα βελτίω αναθεώρηση των προβλέψεων της Moody’s για την πορεία του ΑΕΠ και κυρίως σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας μετά την αξιολόγηση της τρόικας.

Εν τω μεταξύ σήμερα ο κ. Στουρνάρας θα έχει κρίσιμη συνάντηση με τον Γκερντ Κόοπμαν, τον αναπληρωτή γενικό διευθυντής της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ ο οποίος συνυπέγραφε το περίφημο email του κ. Μορς με το οποίο η τρόικα ζητούσε λουκέτα στις αμυντικές βιομηχανίες ΕΑΣ και ΕΛΒΟ αλλά και στην ΛΑΡΚΟ.

Εκτός από τα θέματα των βιομηχανιών, τα οποία συζητούνται ακόμη, ο κ. Κόοπμαν είναι το «μάτι» του προϊσταμένου του, του Επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια και για τις εξελίξεις στο θέμα των τραπεζών. Την Πέμπτη συζήτησε εκτενώς με στελέχη τόσο της Τράπεζας της Ελλάδας όσο και των εμπορικών τραπεζών. Τα ραντεβού του θα συνεχιστούν και σήμερα Παρασκευή.

Αρχίζει η διαπραγμάτευση

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών θα πραγματοποιηθούν σε τρία στάδια, καθώς αρχικά αναμένεται να εξεταστεί η πορεία υλοποίησης των τεσσάρων προαπαιτούμενων (αμυντικές βιομηχανίες και ΛΑΡΚΟ, οφειλές του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, κώδικας δικηγόρων, διαθεσιμότητα δημοσίων υπαλλήλων) για την εκταμίευση της δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Επίσης, αναμένεται να προσδιοριστεί το ύψος της ύφεσης φέτος, αλλά και να οριστικοποιηθεί η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε σε συνέδριο πως η ύφεση θα κινηθεί φέτος στο 3,8%, δηλαδή θα είναι ηπιότερη σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις.

«Δεν βλέπω μέτρα στον ορίζοντα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, επιχειρώντας να βάλει «φρένο» στα σενάρια περί νέων μέτρων.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να επανέλθουν μετά τις 15 Οκτωβρίου, προκειμένου να τεθούν τα ζητήματα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, του δημοσιονομικού κενού και της επικαιροποίησης του Μνημονίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, στο τρίτο στάδιο, που προσδιορίζεται χρονικά για τους δύο τελευταίους μήνες του έτους και θεωρείται το πλέον κρίσιμο, θα γίνει η διαπραγμάτευση για το χρηματοδοτικό κενό και τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Διαβάστε επίσης:

Την Κυριακή η πρώτη συνάντηση Στουρνάρα – τρόικας

Εφαρμόζεται σχέδιο ανωμαλίας στην Ελλάδα

Σε διαθεσιμότητα 1.929 υπάλληλοι 9 υπουργείων