ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αιχμές από την Task Force για αποκρατικοποιήσεις – ΤΑΙΠΕΔ

Αιχμές από την Task Force για αποκρατικοποιήσεις – ΤΑΙΠΕΔ

-Στην Ελλάδα απουσιάζουν οι διοικητικές ικανότητες

-Άργησαν οι Έλληνες να μας ζητήσουν βοήθεια

Αυστηρή κριτική στην ελληνική κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων άσκησε ο Ειδικός Σύμβουλος της Ομάδας Δράσης (Task Force) της Κομισιόν για την Ελλάδα Joly Dixon, κατά τη διάρκεια παρέμβασης στο συνέδριο του Euromoney.

Ο κ. Dixon υποστήριξε πως οι ιδιωτικοποιήσεις δεν έχουν συνδεθεί με ένα γενικότερο σχέδιο ανάπτυξης της χώρας, εκτιμώντας πως το πρόγραμμα «εμφανίζεται να προωθείται χωρίς επαρκή πολιτική στήριξη».

Ο Joly Dixon, είπε πως η κυβέρνηση δε ζήτησε έγκαιρα τη βοήθεια της Task Force («ήρθαν το 2012» υποστήριξε). Πρόσθεσε πως η Ομάδα Δράσης έχει μεταφέρει στην κυβέρνηση την άποψη πως ο σχεδιασμός του ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να επικεντρώνεται στις επιπτώσεις που θα έχει μια αποκρατικοποίηση για την αγορά που δραστηριοποιείται η υπό πώληση εταιρεία ή το υπό παραχώρηση περιουσιακό στοιχείο (π.χ. μεταφορές, ενέργεια, κ.λπ.) και όχι στα έσοδα από την πώληση του περιουσιακού στοιχείου.

Στις αντικειμενικές δυσκολίες του εγχειρήματος στάθηκε ο οικονομολόγος Ben May της Capital Economics ο οποίος υποστήριξε πως δε μπορείς να περιμένεις υψηλά τιμήματα από ιδιωτικοποιήσεις σε μια οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση.

Σοβαρές επιφυλάξεις για τη θεσμική θωράκιση του πολιτικού συστήματος από τυχόν φαινόμενα διαφθοράς που μπορεί να συνδέονται με τις ιδιωτικοποιήσεις εξέφρασε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Μάντσεστερ.

Ο ίδιος επισήμανε πως χωρίς τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές και δικλείδες ασφαλείας η Ελλάδα κινδυνεύει να ζήσει φαινόμενα κλεπτοκρατίας που γνωρίσαμε την περίοδο που ακολούθησε την πτώση του κομμουνισμού στην Ανατολική Ευρώπη. Πρόσθεσε, επίσης, πως πρέπει να χρησιμοποιηθεί κάθε ρυθμιστικό εργαλείο που θα αποτρέψει τη μετατροπή των σημερινών δημοσίων μονοπωλίων σε ιδιωτικά μονοπώλια.

Διαβάστε επίσης:

Bloomberg: Το ΤΑΙΠΕΔ πουλάει ακίνητα σε ιστοσελίδες σαν το e-Βay

Οι δανειστές μας έπαθαν αμόκ και ζητούν τον ουρανό με τα… άστρα!

Οι Τροϊκανοί απαιτούν τα κλειδιά του κράτους - Οι 6 σκληροί όροι τους

Πάρε θέση τώρα: Να μπουν ξένοι στο ΤΑΙΠΕΔ ή όχι;