ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΕΑ: Δυσπιστία καταθετών για την πορεία της οικονομίας

ΕΒΕΑ: Δυσπιστία καταθετών για την πορεία της οικονομίας

Αντίθετη πορεία ακολουθούν οι δείκτες αισιοδοξίας για την εθνική οικονομία και για τα οικονομικά των νοικοκυριών, σύμφωνα με την τέταρτη ποσοτική έρευνα για το έτος 2013 με τίτλο «Οικονομικό Βαρόμετρο», από την εταιρία ALCO.

Αναλυτικότερα, στο πάγιο ερώτημα που σχετίζεται με την γνώμη των πολιτών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, διαπιστώνεται για πρώτη φορά από τη διενέργεια του Βαρομέτρου του ΕΒΕΑ, μείωση του κλίματος απαισιοδοξίας κάτω από τις 70 μονάδες, στις 68 (από 70 που ήταν στην προηγούμενη μέτρηση). Δύο μονάδες αυξάνεται αντίστοιχα, στο 18% από 16% ο Δείκτης Αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας.

Στο δεύτερο πάγιο ερώτημα που τίθεται σε κάθε Οικονομικό Βαρόμετρο του ΕΒΕΑ και σχετίζεται με την πορεία των προσωπικών οικονομικών των πολιτών, το ποσοστό απαισιοδοξίας αυξήθηκε στο 74%, από 73% στο προηγούμενο Βαρόμετρο. Αντιστοίχως, μειώθηκε και ο προσωπικός δείκτης αισιοδοξίας στο 12%, από 14% στο προηγούμενο Βαρόμετρο του Ιουνίου.

Στην ερώτηση τι διατηρεί την ανασφάλεια των καταθετών και αποτρέπει την επιστροφή κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες, το 43% των ερωτηθέντων δήλωσε τη δυσπιστία του για την πορεία της οικονομίας, το 27% εξέφρασε φόβους πολιτικής αστάθειας, ενώ μόλις ένα 19% εξέφρασε τους φόβους του για "κούρεμα" καταθέσεων, όπως συνέβη στην περίπτωση της Κύπρου.

Στην ερώτηση αν η διαφαινόμενη επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος θα αποτρέψει τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις, το 46% των ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά, ότι δηλαδή δε θα αποφευχθούν νέα μέτρα, το 32% θετικά, ενώ ένα 22% επέλεξε να μην απαντήσει.

Τέλος, στην ερώτηση αν απαιτείται αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου στην κατεύθυνση της πλήρους απελευθέρωσης των καταστημάτων τις Κυριακές, το 64% των ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά, το 24% θετικά, ενώ ένα 12% επέλεξε να μην απαντήσει.

Η έρευνα διεξήχθη μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 18 και άνω από όλη την Ελλάδα, το χρονικό διάστημα μεταξύ 20 και 23 Σεπτεμβρίου 2013.

ΠΗΓΗ ΑΜΝΑ