ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μίχαλος: Για να υλοποιηθεί το πλεόνασμα χρειάζεται αλλαγή πολιτικής!

Μίχαλος: Για να υλοποιηθεί το πλεόνασμα χρειάζεται αλλαγή πολιτικής!

«Για να υλοποιηθούν οι αισιόδοξες προβλέψεις του προσχεδίου προϋπολογισμού για το 2014, θα πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στο εφαρμοζόμενο μείγμα πολιτικής, κάτι που δυστυχώς δε διαφαίνεται - το αντίθετο μάλιστα- από το περιεχόμενό του. Για να υπάρξει διεύρυνση του πρωτογενούς πλεονάσματος, επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ και μείωση της ανεργίας, απαιτούνται άμεσες και αποφασιστικές κινήσεις σε τρία επίπεδα».

Αυτό σχολίασε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή του προσχεδίου προϋπολογισμού του 2014, ενώ αναλυτικά ανέφερε, πως οι κινήσεις αφορούν στα εξής:

- «Πρώτον, στη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για ιδιώτες και επιχειρήσεις. Η αύξηση των εσόδων του κράτους θα πρέπει να στηριχθεί αποκλειστικά στην αύξηση της αποτελεσματικότητας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Η καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, η παροχή κινήτρων για την αύξηση των συναλλαγών με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες και η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, με ενεργοποίηση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, είναι μέτρα που πρέπει να περάσουν από τα λόγια στις πράξεις.

- Δεύτερον, στην ενίσχυση της ρευστότητας και στη διασφάλιση επαρκών πόρων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων. Η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης είναι στόχος που δύσκολα θα επιτευχθεί όσο η ροή πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία είναι ανύπαρκτη και τα πραγματικά επιτόκια προς επιχειρήσεις και ιδιώτες βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο από την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Για τον ίδιο λόγο είναι απαραίτητο να υπάρξει μεγαλύτερη αύξηση των πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

- Τρίτον, στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και στην εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών. Η αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, η ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές, ώστε να μειωθούν οι τιμές για τους καταναλωτές, δεν είναι απλώς υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο. Είναι αναγκαία προαπαιτούμενα για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, την αντιμετώπιση της ανεργίας, τη σταδιακή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών».

Διαβάστε επίσης:

Σκληρή ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε

«Επιμένουν και σε αυτόν τον προϋπολογισμό στη διάλυση της οικονομίας»

«Παρά όσα έλεγε ο Σαμαράς ο προϋπολογισμός έχει μέτρα άνω των 2 δισ.!»

Ν. Μαριάς: Κοινωνικός Αρμαγεδδώνας ο προϋπολογισμός που κατέβασαν

Κουτσούμπας:Νέα φοροληστεία με νέα χαράτσια στον προϋπολογισμό

Χρ. Σταϊκούρας: Μικρό αλλά βιώσιμο πλεόνασμα