ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Επιμένουν και σε αυτόν τον προϋπολογισμό στη διάλυση της οικονομίας»

«Επιμένουν και σε αυτόν τον προϋπολογισμό στη διάλυση της οικονομίας»

Σε «αιχμηρή» δήλωση προχώρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχετικά με το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2014.

«Η παρουσίαση του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2014 από το Υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να κάνει αυτό που όλοι αναμέναμε: να υποσχεθεί, για πολλοστή φορά, και σε μία κοινωνία που χειμάζεται, ακόμα ένα «φως στην άκρη του τούνελ» και να της δώσει ακόμη ένα «φιλικό χτύπημα στον ώμο». Στην πραγματικότητα, όμως, το Προσχέδιο αυτό δεν μπορεί να αποκρύψει τα αδιέξοδα της ασκούμενης μνημονιακής οικονομικής πολιτικής, καθώς και τα νέα βάρη που θα κληθεί να πληρώσει η κοινωνία και το 2014.

Πιο συγκεκριμένα:

Η κυβέρνηση ανακοινώνει το τέλος της εποχής των αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης. Για το 2014 θα έχουμε μια αναιμική ανάπτυξη ύψους 0,6% - στην ουσία προβλέπει μία σταθεροποίηση στον πάτο του βαρελιού. Όλες οι ενδείξεις που έχουμε συνηγορούν ότι, με την ασκούμενη πολιτική, η οικονομία θα κρατηθεί σε αυτό το σημείο για πολλά χρόνια:

• Οι άνεργοι ήδη πλησιάζουν το 1,5 εκατομμύριο δημιουργώντας από μόνοι τους έναν αντικειμενικό περιορισμό για να σπάσει η ύφεση.

• Το ΠΔΕ παραμένει υποτονικό και σε πλήρη αναντιστοιχία με το βάθος της ύφεσης – μια αύξηση των 350 εκ. για το 2014 (ακόμα και αν υποθέσουμε ότι θα πιαστεί αυτός ο στόχος) δεν μπορεί να θεωρηθεί δημόσια παρέμβαση για την αναδιάρθρωση της οικονομίας.

• Η έλλειψη ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, παρά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με δημόσια κεφάλαια, σε συνδυασμό με τα δυσβάσταχτα επίπεδα υπερχρέωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.

• Η κυβέρνηση κοκορεύεται ότι παρουσιάζει το μεγαλύτερο κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές πλεόνασμα στην Ευρωζώνη τη στιγμή που η οικονομία έχει ηδη χάσει το ¼ του παραγόμενου προϊόντος.
Τούτων δοθέντων, η κυβέρνηση, όπως και την περσινή χρονιά, αναγκάζεται να περιμένει το «ιππικό», χωρίς να κάνει κάτι για να έρθει.

Οι ιδιωτικές επενδύσεις δεν έρχονται αφού η μη βιώσιμότητα του χρέους διώχνει τους επενδυτές παρά την εσωτερική υποτίμηση, ενώ η κατακρήμνιση της εγχώριας ζήτησης έχει κάνει τα λουκέτα καθημερινό φαινόμενο. Οι εξαγωγές μόνο οριακά μπορούν να βοηθήσουν, τη στιγμή που οι επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ρευστότητας από τις τράπεζες και την μη επιστροφή φόρων, και μάλιστα σε ένα περιβάλλον στασιμότητας στην παγκόσμια οικονομία και ανατιμημένου ευρώ.

Παράλληλα:

Η μείωση των πρωτογενών δαπανών βασίζεται κυρίως στην μείωση των δαπανών για συντάξεις, επιδόματα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δηλαδή στην περαιτέρω υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους, σε μία περίοδο που η κοινωνία το έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ.

• Η αύξηση των φορολογικών εσόδων για το 2014 αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για νέα εισπρακτικά μέτρα, ενώ η εκτίμηση από την πλευρά της τρόϊκας για «τρύπα» ύψους 2,5 δις στα ασφαλιστικά ταμεία προετοιμάζει
το έδαφος για νέες μειώσεις συντάξεων και εφάπαξ.

• Το δημόσιο χρέος παραμένει σε δυσθεώρατα ύψη ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης πολιτικής, κάτι για το οποίο είχαμε προειδοποιήσει επανειλημμένα.

Αυτός είναι ο τέταρτος Προϋπολογισμός που ετοιμάζεται στην μνημονιακή εποχή και από ότι φαίνεται κανείς στην κυβέρνηση και στην τρόϊκα δεν έχει αντιληφθεί ότι αυτή η πολιτική έχει διαλύσει την ελληνική οικονομία και έχει οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους στην απόγνωση.

Κρυπτόμενοι πίσω από αισιόδοξες προβλέψεις για πολλοστή φορά προσπαθούν να κερδίσουν λίγο χρόνο ακόμα. Όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι η αυτή η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη».

Διαβάστε επίσης:

«Παρά όσα έλεγε ο Σαμαράς ο προϋπολογισμός έχει μέτρα άνω των 2 δισ.!»

Ν. Μαριάς: Κοινωνικός Αρμαγεδδώνας ο προϋπολογισμός που κατέβασαν

Κουτσούμπας:Νέα φοροληστεία με νέα χαράτσια στον προϋπολογισμό

Χρ. Σταϊκούρας: Μικρό αλλά βιώσιμο πλεόνασμα