ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιμελητήριο Αθήνας: Επισφαλής η πρόβλεψη για οριακή ανάπτυξη το 2014

Επιμελητήριο Αθήνας: Επισφαλής η πρόβλεψη για οριακή ανάπτυξη το 2014

Η επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού μπορεί υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει διαπραγματευτικό «χαρτί» για τη χώρα μας στη διαφαινόμενη νέα διαπραγμάτευση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στα μέσα του 2014, όπως σημειώνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας.

Ωστόσο, το ΕΕΑ εκτιμά πως οι αντοχές της κοινωνίας και της πραγματικής οικονομίας έχουν δοκιμασθεί σε τέτοιο βαθμό που οι προβλέψεις για αύξηση των κρατικών εσόδων το επόμενο διάστημα και ιδιαίτερα το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και το πρώτο τρίμηνο του επόμενου, ενέχουν αυξημένο κίνδυνο αστοχίας, καθώς η φοροδοτική ικανότητα μεγάλων τμημάτων των πολιτών έχει προ πολλού εξαντληθεί.

Ταυτόχρονα, σημειώνει το επιμελητήριο, ακόμη και αν η ανεργία δεν είναι υψηλότερη από 26%, αυτό θα σημάνει πως για ένα ακόμη έτος τουλάχιστον 1.300.000 άνθρωποι θα μείνουν στο περιθώριο της οικονομικής δραστηριότητας.

«Ακόμη χειρότερα, για έναν μεγάλο αριθμό των άνεργων συμπολιτών μας θα ανοίξει η κερκόπορτα της φτώχειας, η οποία απειλεί να τους κρατήσει μόνιμα στο περιθώριο της ίδιας της ζωής» όπως αναφέρει.

Το ΕΕΑ καλεί την κυβέρνηση και τους δανειστές να άρουν τα αδιέξοδα της κοινωνίας και της οικονομίας που δημιούργησαν τα μνημόνια της λιτότητας. Και επαναλαμβάνει πως μόνο μια στρατηγικά σχεδιασμένη πολιτική ανάπτυξης, με έμφαση στην υγιή επιχειρηματικότητα η οποία θα δρα σε ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον και θα στοχεύει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, θα φέρει την πολυπόθητη επανεκκίνηση της οικονομίας και την αναγέννηση της κοινωνίας.