ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προετοιμάζουν νέα μέτρα για την Ελλάδα

Προετοιμάζουν νέα μέτρα για την Ελλάδα

Με αιτιολογία τη νέα δόμη ξεκινούν νέο μαρτύριο για τη δόση του 1 δισ.

Σημαντικά κρίσιμο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις αντοχές των πολιτών, φαίνεται να χαρακτηρίζουν το επόμενο διάστημα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι εκφράζουν φόβους για ενδεχόμενο δημοσιονομικό κενό. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη της τρόικα φαίνεται να αξιώνουν νέα μέτρα για το 2014 με αφορμή την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Πιέσεις για το ίδιο θέμα φέρεται να έχει δεχθεί και ο Γιάννης Στουρνάρας από μέλη του Eurogroup, τα οποία φοβούνται αποκλίσεις στους στόχους που έχουν τεθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν έχει κλείσει το ενδεχόμενο να επιβληθούν νέα μέτρα για την περίοδο 2015-2016, καθώς το κενό υπολογίζεται στα 4 δισ. ευρώ γεγονός που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε νέες διαρθωτικές αλλαγές και περικοπές στα ταμεία. Κάτι τέτοιο φυσικά θα δοκιμάσει τις αντοχές της κυβέρνησης, ωστόσο δεν είναι καθόλου λίγοι οι βουλευτές που ήδη έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν νέα μέτρα.

Η εφαρμογή του Μνημονίου πάντως και η ετοιμότητα του Υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να εξεταστούν σήμερα σε βάθος από τον πρόεδρο του Euro working group Τόμας Βίζερ, οποίος θα βρεθεί στην Αθήνα και θα δει τους Αντώνη Σαμαρά και Γιάννη Στουρνάρα. Έλλειμμα στα ασφαλιστικά ταμεία, αμυντικές βιομηχανίες και απολύσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων, ενώ θα εξεταστούν και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα. Η χώρα μας άλλωστε από την 1η Ιανουαρίου αναλαμβάνει την ευρωπαϊκή προεδρία και παράλληλα την προεδρία του ECOFIN, γεγονός που την καθιστά συντονιστή της οικονομικής πολιτικής της Ευρώπης.

Ο Βίζερ είναι από τους πλέον σκληρούς τεχνοκράτες και πρόσφατα τάχθηκε υπέρ της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας των χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, η ενημέρωση που θα έχει σήμερα για την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2013, το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2014 και του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου 2013-2017 θα είναι κρίσιμη για το ενδεχόμενο νέων μέτρων εις βάρος των πολιτών.

Διαβάστε επίσης:

Κάν' το όπως η Ιρλανδία!

Ρήξη ΕΚΤ – Eurogroup και στη μέση η Ελλάδα

Στουρνάρας: Δεν θα ληφθούν άλλα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα!

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup-Απαιτούν πιστή εφαρμογή από την Ελλάδα