ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέσσερα προαπαιτούμενα από την τρόικα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ

Τέσσερα προαπαιτούμενα από την τρόικα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, έχει την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, με βασικό αντικείμενο των συζητήσεων τις τέσσερις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Τα προαπαιτούμενα είναι το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών και της ΛΑΡΚΟ, το πρόγραμμα της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, ο Κώδικας Δικηγόρων και η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Όπως διευκρινίζεται από αρμόδιες πηγές, το Euro Working Group (στο οποίο συμμετέχουν ανώτεροι αξιωματούχοι από τα υπουργεία Οικονομικών της ευρωζώνης) θα αποφασίσει για την καταβολή της δόσης, η οποία εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το κύριο πρόβλημα μεταξύ των τεσσάρων προαπαιτούμενων είναι το ζήτημα των αμυντικών βιομηχανιών και, εκτός απροόπτου, την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας.

Παράλληλα, στο τραπέζι της συνάντησης τίθενται και τα νέα μέτρα τα οποία ζητεί η τρόικα και σύμφωνα με τους δανειστές ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ, και πρέπει να ενσωματωθούν στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού.

Στόχος της ελληνικής πλευράς, είναι μια συμφωνία με τους δανειστές και λύση στο χρηματοδοτικό κενό για το επόμενο έτος, χωρίς «νέα οριζόντια μέτρα».