Οι τιμές των ακινήτων πέφτουν, το κόστος κατασκευής αυξάνεται
Μείωση σε ποσοστό 20%-25% καταγράφουν οι τιμές των ακινήτων την τελευταία διετία. Η υποχώρηση των τιμών εντοπίζεται κυρίως σε ακίνητα του κέντρου και ημιαστικών περιοχών, με συνολικό εμβαδόν 85 τ.μ.-100 τ.μ.
Ωστόσο, παρά τη μείωση των τιμών, δεν παρατηρείται ιδιαίτερη κινητικότητα από τους αγοραστές, λόγω της ψυχολογίας και της ανασφάλειας που έχει προκαλέσει η κρίση.
Προβληματισμό προκαλούν στους κατασκευαστές οι εκτιμήσεις περί αύξησης των κοστολογίων κατασκευής ακινήτων από το επόμενο εξάμηνο, παρά το γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο κατέγραψε μείωση. Σε δηλώσεις του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου HATSIOS GROUP SA κ. Μ. Χάτσιος επεσήμανε ότι παρά το γεγονός ότι το κόστος έχει πέσει κατά 10%, «το ποσοστό αυτό σήμερα έχει ανατραπεί λόγω της αύξησης του πετρελαίου, των τιμών των μετάλλων και της εφαρμογής από 10 Ιανουαρίου του ΚΕΝΑΚ ( Κανονισμός Ενεργειακής Αναβάθμισης Κτηρίων)».
Για το λόγο αυτό, και με δεδομένο τον πληθωρισμό, εκτιμά ότι θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση του κόστους κατασκευής. «Η κτηματαγορά βιώνει το οριακό σημείο της πτώσης της. Μην εκπλαγούμε βλέποντας την να ανεβαίνει γιατί έχει συσσωρευτεί λόγω κρίσης και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αγοραστών που περιμένοντας τις εξελίξεις βρίσκονται σε αναμονή», προσέθεσε.
Στελέχη της αγοράς ακινήτων εκτιμούν ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες ακίνητα αδιάθετα, ο ακριβής αριθμός των οποίων δεν μπορεί να αποτυπωθεί ακριβώς. Το μεγαλύτερο ποσοστό των απούλητων αυτών διαμερισμάτων - περίπου 70% - βρίσκεται στην ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής.
Μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρούνται σε ημιαστικές περιοχές και σε περιοχές του κέντρου, για διαμερίσματα επιφανείας 80 τ.μ. έως 100 τ.μ. Στα μεν νεόδμητα, σε περιοχές όπως η Πεύκη, το Μαρούσι, το Χαλάνδρι, τα Βριλήσσια και τα Μελίσσια το τετραγωνικό μέτρο πιάνει «ταβάνι» στα 2.000 ευρώ, ενώ τα μεταχειρισμένα στις αντίστοιχες περιοχές ηλικίας από 10 έως 20 ετών κοστίζουν μέχρι 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Αντίστοιχα σε περιοχές του κέντρου το κόστος των ακινήτων αυτών κυμαίνεται από 800 ευρώ έως 1.000 ευρώ.
πηγή: Newscode.gr