ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόντρα Κομισιόν - ΕΚΤ για το «κούρεμα» στα ομόλογα των τραπεζών

Κόντρα Κομισιόν - ΕΚΤ για το «κούρεμα» στα ομόλογα των τραπεζών

Η Κομισιόν εμμένει στη θέση ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να προχωρούν σε «κούρεμα» των ομολόγων χαμηλής διαβάθμισης που έχουν εκδώσει πριν λάβουν κρατική βοήθεια, αγνοώντας το αίτημα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι να εξαιρεθούν από τη διαδικασία αυτή οι βιώσιμες τράπεζες, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο κ. Ντράγκι είχε ζητήσει τον Ιούλιο με επιστολή του - η οποία διέρρευσε το Σαββατοκύριακο- από τον Ευρωπαίο επίτροπο Χοακίν Αλμούνια, να είναι ευκολότερη η πρόσβαση σε κρατική χρηματοδότηση των τραπεζών, όταν αυτές έχουν τα ελάχιστα υποχρεωτικά κεφάλαια, αλλά τους ζητηθεί να τα αυξήσουν στο πλαίσιο των ασκήσεων αντοχής (stress tests) που αναμένεται να γίνουν το 2014.

Η επιστολή εστάλη πριν από την έναρξη εφαρμογής, την 1η Αυγούστου, των αναθεωρημένων κανόνων της ΕΕ για τη χορήγηση κρατικής βοήθειας στις τράπεζες, οι οποίοι προβλέπουν το «κούρεμα» των ομολογιούχων χαμηλής διαβάθμισης (junior bondholders).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε σε άτυπη εγκύκλιο που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα ότι, ακόμη και για τις τράπεζες που καλύπτουν το ελάχιστο υποχρεωτικό ύψος κεφαλαίων, «το χρέος χαμηλής διαβάθμισης (subordinated debt) πρέπει να μετατραπεί σε μετοχικό κεφάλαιο πριν χορηγηθεί κρατική βοήθεια», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο κ. Αλμούνια τόνισε, ωστόσο, ότι όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται ανάλογα με την περίπτωση, χωρίς να προκαλείται πλήγμα στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Σε μία κίνηση κατανόησης των ανησυχιών του κ. Ντράγκι, η Κομισιόν τόνισε ότι προβλέπεται η δυνατότητα εξαιρέσεων «όταν η εφαρμογή του κουρέματος των ομολόγων χαμηλής διαβάθμισης ή της μετατροπής τους (σε μετοχικό κεφάλαιο) θα οδηγούσε σε δυσανάλογα αποτελέσματα ή θα έθετε σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα». Αυτό ισχύει, ειδικότερα, όταν η τράπεζα έχει ήδη αντλήσει κεφάλαια και η κρατική στήριξη είναι ελάχιστη σε σχέση με το συνολικό ενεργητικό της.

Η επιστολή του κ. Ντράγκι εστάλη, ενώ η ΕΚΤ ετοιμάζεται να ανακοινώσει την Τετάρτη μία σε βάθος εξέταση και ασκήσεις αντοχής των τραπεζών, οι οποίες αναμένεται να αποκαλύψουν έλλειμμα κεφαλαίων που πρέπει να καλύψουν οι χώρες της Ευρωζώνης.