ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κύπρος: Τελειώνουν την άνοιξη τα περιοριστικά μέτρα στις συναλλαγές

Κύπρος: Τελειώνουν την άνοιξη τα περιοριστικά μέτρα στις συναλλαγές

O Κύπριος υπουργός Οικονομικών είπε τη Δευτέρα ότι σχεδόν όλοι οι συναλλαγματικοί έλεγχοι που επιβλήθηκαν τον περασμένο Μάρτιο, θα μπορούσαν να αρθούν στις αρχές του 2014, ενώ περιορισμοί θα συνεχίσουν να ισχύουν για τη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό.

Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είπε, ενημερώνοντας τη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2014, ότι βάσει του οδικού χάρτη για την αναδιάρθρωση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, οι περισσότεροι έλεγχοι θα αρθούν «πριν την άνοιξη» του 2014.

«Αυτό (ο οδικός χάρτης) μας φέρνει στους πρώτους μήνες του 2014 στην άρση όλων των περιοριστικών μέτρων με την εξαίρεση ενός, τη μεταφορά χρημάτων από ένα λογαριασμό σε ένα λογαριασμό στο εξωτερικό», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

«Θα είναι το τελευταίο, και δεν συνδέεται με κανένα οδικό χάρτη», επισήμανε, προσθέτοντας ότι η απόφαση μπορεί να επανεξεταστεί.

Οι περιορισμοί είχαν αποφασιστεί από την κυβέρνηση τον περασμένο Μάρτιο λόγω της κρίσης στον τραπεζικό κλάδο, που οδήγησε και στο «κούρεμα] των τραπεζικών καταθέσεων άνω των 100.00 ευρώ.

Περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την απαγόρευση χρήσης επιταγών και την επιβολή πλαφόν 300 ευρώ για την ημερήσιες αναλήψεις μετρητών από ιδιώτες.