ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται νέο ψαλίδι σε συντάξεις για ΔΕΚΟ, τράπεζες και εμπόρους

Έρχεται νέο ψαλίδι σε συντάξεις για ΔΕΚΟ, τράπεζες και εμπόρους

Νέες περικοπές στις συντάξεις των ασφαλισμένων στα πρώην «ευγενή» Ταμεία των ΔΕΚΟ, των τραπεζών και το πρώην ΤΕΒΕ, εξετάζει η κυβέρνηση, ώστε να καλύψει τμήμα των αναγκών για το δημοσιονομικό κενό του 2014.

Μία πρωτη γεύση έδωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος είπε ότι «υπάρχουν περιθώρια στοχευμένων περικοπών σε δαπάνες, καταργώντας, π.χ., κοστοβόρες εξαιρέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα από τους γενικούς κανόνες, εξαιρέσεις που δεν είναι κοινωνικά δίκαιες και χωρίζουν τους πολίτες σε πατρικίους και πληβείους».

Σύμφωνα με δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας, κυβερνητικές πηγές «φωτογράφιζαν» ως πιθανές «κοστοβόρες εξαιρέσεις» τις υψηλότερες συντάξεις που εξακολουθούν να λαμβάνουν πρώην ασφαλισμένοι στα «ευγενή» Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ, και πρώην ασφαλισμένοι στο ΤΕΒΕ, οι οποίοι αποτελούν πλέον κομμάτι του ΟΑΕΕ.

Στο θέμα του Ασφαλιστικού αναμένεται να αναφερθεί σήμερα σε ομιλία του στη Βουλή και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης

Τα στοιχεία που προκύπτουν από την επεξεργασία των δεδομένων του υπουργείου Εργασίας αναφορικά με το ύψος των συντάξεων, όπως αυτά αποτυπώνονται στο μηνιαίο δελτίο «Ηλιος» για τον μήνα Σεπτέμβριο, αναδεικνύουν τις διαφορές που υπάρχουν στις αποδοχές συνταξιούχων εντός του ίδιου Ταμείου.

Για παράδειγμα, ενώ στο ΙΚΑ η μέση σύνταξη είναι 640,06 ευρώ, η μέση σύνταξη στο ΤΑΠ - ΟΤΕ που αποτελεί αυτοτελή κλάδο του ΙΚΑ διαμορφώνεται σε 1.230,29 ευρώ και στο σκέλος του ΤΑΠ - ΔΕΗ (επίσης παρακλάδι του ΙΚΑ) η μέση σύνταξη φθάνει τα 1.370,39 ευρώ.

Σημαντικές αποκλίσεις στις μέσες συντάξεις καταγράφονται και εντός του ΟΑΕΕ.

Διαβάστε επίσης:

Μειώνεται κατά 2,1 δισ. ευρώ η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων