ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣτΚ: Δηλώστε τον λογαριασμό για τον οποίο επιθυμείτε το ακατάσχετο

ΣτΚ: Δηλώστε τον λογαριασμό για τον οποίο επιθυμείτε το ακατάσχετο

Κάλεσμα στους καταθέτες να δηλώσουν άμεσα στις τράπεζες τον λογαριασμό για τον οποίο επιθυμούν να ισχύσει το ακατάσχετο απευθύνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή (ΣτΚ) Ευάγγελος Ζερβέας με αφορμή τα δημοσιεύματα περί κατασχέσεων χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς λόγω χρεών προς το δημόσιο.


Η Ανεξάρτητη Αρχή αναφέρει ότι από τις 14 Ιουνίου 2013 ισχύουν οι διατάξεις του Ν.4161/2013, σύμφωνα με τις οποίες οι απαιτήσεις από καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ για ατομικό λογαριασμό και των δύο
2.000 ευρώ για κοινό λογαριασμό.

Ο ΣτΚ εξηγεί όμως ότι υπάρχει και νομοθετική πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία «'με δήλωση του καταθέτη προς ένα εκ των πιστωτικών ιδρυμάτων προσδιορίζεται ο λογαριασμός για τον οποίο θα ισχύει το ακατάσχετο».

Ο κ. Ζερβέας αναφέρει ότι παρά την έναρξη εφαρμογής του σχετικού νόμου, η Αρχή εξακολουθεί να δέχεται καταγγελίες καταθετών στους λογαριασμούς των οποίων οι τράπεζες προβαίνουν σε συμψηφισμούς για χρέη τους χωρίς να τηρούν τα όρια των 1.500 ευρώ και 2.000 ευρώ.