ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 14 δισ. ευρώ o τζίρος της αγοράς οργανικών ηλεκτρονικών

Στα 14 δισ. ευρώ o τζίρος της αγοράς οργανικών ηλεκτρονικών

Τα 70 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα υπερβαίνει το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς οργανικών ηλεκτρονικών μέχρι το 2023, μόνο στις βασικές εφαρμογές τους, έναντι πρόβλεψης για 14 δισ. φέτος, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, συντονιστής του ευρωπαϊκού προγράμματος RΟleMak (Reinforce Organic Electronics Research Potential in Kentriki Makedonia).

Το 2016, το μέγεθος της αγοράς υπολογίζεται ότι θα έχει ήδη φτάσει τα 22 δισ. ευρώ, καθώς τα οργανικά ηλεκτρονικά αποτελούν επαναστατικό τεχνολογικό πεδίο, με πλήθος εφαρμογών στην ενέργεια, τον φωτισμό, την ηλεκτρονική και την υγεία. Οι βασικές εφαρμογές των οργανικών ηλεκτρονικών, που διαρκώς πληθαίνουν, ανοίγουν τον δρόμο για πολλές άλλες πιο σύνθετες και ολοκληρωμένες (όπως τα έξυπνα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, η έξυπνη συσκευασία), με μεγάλο οικονομικό όφελος και θετικές συνέπειες στην καθημερινή μας ζωή.

Το θέμα των οργανικών ηλεκτρονικών θα βρεθεί στο επίκεντρο της 6ης συνάντησης εργασίας, με τίτλο «Creating the Organic & Printed Electronics Industry in Greece» («Δημιουργώντας τη βιομηχανία οργανικών και εκτυπωμένων ηλεκτρονικών στην Ελλάδα»).

Η επιστημονική-επιχειρηματική συνάντηση, που υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος, θα ξεκινήσει στις 9.30 το πρωί της 30ής Οκτωβρίου, στις εγκταστάσεις κεντρικού ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης, ενώ θα διαρκέσει μέχρι τις 7 το βράδυ.

Στη διάρκειά της, Έλληνες και ξένοι ερευνητές, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι εθνικών και περιφερειακών αρχών θα αναλύσουν τις προοπτικές και τις ευκαιρίες, που υπάρχουν για την ανάπτυξη της βιομηχανίας των οργανικών και εκτυπωμένων ηλεκτρονικών, ενώ παράλληλα θα παρουσιαστούν νέες καινοτόμες ελληνικές εταιρείες αλλά και οι τρόποι χρηματοδότησής τους.

Ειδική αναφορά θα γίνει στην κατεύθυνση της «έξυπνης εξειδίκευσης» και της ανάπτυξης τεχνολογικών καινοτομιών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Ανάπτυξης, ενώ θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Βιομηχανία Οργανικών Ηλεκτρονικών: Μια διέξοδος από την ελληνική κρίση».