ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Gazprom εναντίον Ουκρανίας για χρέη 882 εκατ. δολαρίων

Gazprom εναντίον Ουκρανίας για χρέη 882 εκατ. δολαρίων

H Gazprom κατηγoρεί την κυβέρνηση της Ουκρανίας ότι διατηρεί ανεξόφλητο χρέος ύψους 882 εκατομμυρίων δολαρίων, με αποτέλεσμα να πλανάται και πάλι στον αέρα ο κίνδυνος μίας νέας ρωσο-ουκρανικής διένεξης.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την παρούσα κατάσταση ως προς τις ουκρανικές πληρωμές για την αποστολή φυσικού αερίου», δηλώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα.

Ο επικεφαλής της Gazprom εξηγεί ότι η προθεσμία που δόθηκε στην Ουκρανία για να αποπληρώσει το χρέος των 882 εκατομμυρίων δολαρίων για το φυσικό αέριο το οποίο παραδόθηκε τον Αύγουστο, έληξε την 1η Οκτωβρίου.

«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, διότι το συμβόλαιο προβλέπει ότι σε περίπτωση παραβίασης των όρων αποπληρωμής, περνάμε σε ένα σύστημα προπληρωμής», σημείωσε.

Οι τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία έχουν οδηγήσει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια στη διακοπή της τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο της Ουκρανίας, η οποία παραμένει εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο, παρά τις απόπειρες για την εξεύρεση νέων πηγών.

Οι διενέξεις αυτές επηρέασαν κατά το παρελθόν και τις εξαγωγές του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Ουκρανία αποτελεί τη σημαντικότερη χώρα διέλευσης.

Το Κίεβο ζητεί μείωση των τιμών από τη Μόσχα, η οποία ζητεί σε αντάλλαγμα την ένταξη της Ουκρανίας στην τελωνειακή ένωση και την παραχώρηση από το Κίεβο στη Gazprom τμήματος του ουκρανικού δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου.