ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλιμακώνεται η κόντρα της ΔΕΗ με τη ΡΑΕ για την Αλουμίνιον

Κλιμακώνεται η κόντρα της ΔΕΗ με τη ΡΑΕ για την Αλουμίνιον

Η απόφαση της ΡΑΕ για την τιμή πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλουμίνιον της Ελλάδος «αδικεί κατάφωρα τη ΔΕΗ και την υποχρεώνει να πουλάει ενέργεια κάτω του κόστους», δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός.

Στο περιθώριο ημερίδας που διοργάνωσε σήμερα ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών ΔΕΗ, ο κ. Ζερβός είπε ακόμα:

«Η ΔΕΗ ως επιχείρηση δεν μπορεί να το κάνει αυτό και, ως εκ τούτου, το μόνο που μας απομένει είναι η απόφαση που πήραμε, δηλαδή να μην πουλάμε (ενέργεια) στον συγκεκριμένο πελάτη. Η τιμή που αποφάσισε το διαιτητικό δικαστήριο δεν είναι τα 40,7 ευρώ/MWh όπως έγινε γνωστό, αλλά 36,6 ευρώ/MWh, καθώς στα 40,7 ευρώ/MWh περιλαμβάνονται και άλλα έξοδα που δεν αφορούν τη ΔΕΗ».

Όπως ανέφερε, ο κ. Ζερβός, «εμείς αναθέσαμε σε έγκυρο ανεξάρτητο σύμβουλο, την εταιρία PWC, να μελετήσει το κόστος ΔΕΗ και το αποτέλεσμα της μελέτης καταθέσαμε στο διαιτητικό δικαστήριο. Σύμφωνα με αυτή, το μεσοσταθμικό κόστος της είναι 72 ευρώ/MWh, ενώ το κόστος λιγνιτικής παραγωγής, πάνω στη οποία βασίστηκε η απόφαση, είναι 62 ευρώ/MWh. To δικαστήριο έκρινε πως η μελέτη αυτή δεν είναι αξιόπιστη και βασίστηκε σε όσα παρουσίασε ο οικονομικός διευθυντής της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΑΕ».

Ο επκεφαλής της ΔΕΗ είπε ακόμα ότι «Θα καταφύγουμε στις αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ για παράνομη κρατική ενίσχυση», καθώς «θεωρούμε πως η απόφαση είναι σκανδαλώδης και απαράδεκτη».

Τέλος, ο κ. Ζερβός επισήμανε ότι «θα εφαρμόσουμε τη νομιμότητα» και «δεν θα κάνουμε "ανταρτοπόλεμο", αλλά παράλληλα θα αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα για να διαφυλάξουμε την ίδια τη ΔΕΗ, τους καταναλωτές, αλλά και το Κράτος, αφού αυτοί ουσιαστικά βλάπτονται από τις απώλειες ύψους 109 εκατομμυρίων ευρώ που προκαλεί αυτή η απόφαση στη ΔΕΗ».

Διαβάστε επίσης:

Καταγγελία της συμβατικής σχέσης με την Αλουμίνιον από τη ΔΕΗ

Ρoή Ειδήσεων