ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίθεση ΔΕΗ κατά της ΡΑΕ για την τιμολόγηση της Αλουμίνιον

Επίθεση ΔΕΗ κατά της ΡΑΕ για την τιμολόγηση της Αλουμίνιον

Σε ευθεία επίθεση κατά της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας προχώρησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, με αφορμή και την πρόσφατηαπόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου για την τιμολόγηση της Αλουμίνιον της Ελλάδος, την οποία χαρακτήρισε «σκανδαλώδη».

Μιλώντας την Δευτέρα σε ημερίδα που διοργάνωσε το Σωματείο «Σπάρτακος» της ΔΕΗ για τον ενεργειακό σχεδιασμό, ο κ. Ζερβός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι με τις αποφάσεις που έλαβε το περασμένο καλοκαίρι η ΡΑΕ παρέτεινε πλήθος «στρεβλώσεων» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που επιβαρύνουν τους καταναλωτές, εξαίρεσε «αυθαίρετα» μονάδες της ΔΕΗ από τις αποζημιώσεις για τη διασφάλιση ισχύος, οι οποίες αντίθετα αυξήθηκαν για τις μονάδες φυσικού αερίου με κόστος για την ΔΕΗ που εκτιμάται σε 60 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ο κ. Ζερβός προειδοποίησε για κίνδυνο οικονομικής ασφυξίας της ΔΕΗ, ενώ, αναφερόμενος στο κλείσιμο εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, τόνισε ότι η ΔΕΗ αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο για τους πελάτες τους, επειδή κάποιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί «απέτυχαν ή δεν ήταν αποτελεσματικοί».

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ επανέλαβε ότι η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου για την τιμολόγηση της Αλουμίνιον της Ελλάδος, που ελήφθη την περασμένη εβδομάδα, είναι «σκανδαλώδης», καθώς υποχρεώνει τη ΔΕΗ να πουλά κάτω του κόστους, δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό, αδικεί την εταιρεία, ενώ θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά της αλλά και το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ήδη, έχει αποφασισθεί η κατάθεση σχετικής προσφυγής στις Αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ. Ο κ. Ζερβός υποστήριξε τέλος ότι, εφόσον προχωρά η διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, περιττεύουν οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής που είχαν δρομολογηθεί ως μεταβατικό μέτρο.