ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναιμικό ενδιαφέρον για τη ρύθμιση οφειλών προς τον ΟΑΕΕ

Αναιμικό ενδιαφέρον για τη ρύθμιση οφειλών προς τον ΟΑΕΕ

Μόλις το 8% των ασφαλισμένων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγελματιών (ΟΑΕΕ) που έχει οφειλές προς τον Οργανισμό έχει ενταχθεί στη σχετική ρύθμιση, αποδεικνύοντας ότι απαιτείται διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στη ρύθμιση, με κυριότερο εξ αυτών την αύξηση του αριθμού των δόσεων.

Σύμφωνα με όσα είπε τη Δευτέρα στη Βουλή, η διοικητής του ΟΑΕΕ Γεωργία Κωτίδου, από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα στις ρυθμίσεις τακτοποίησης οφειλών εντάχθηκαν 28.500 ασφαλισμένοι, σε σύνολο 370.000 οφειλετών.

Το 60% των οφειλετών που εντάχθηκαν στη ρύθμιση οφείλει έως 15.000 ευρώ, όμως το 31% του συνόλου των οφειλετών του ΟΑΕΕ οφείλει περισσότερα από 20.000 ευρώ, ποσό που καθορίστηκε ως όριο για ένταξη στη ρύθμιση.

Η διοικητής του ΟΑΕΕ ενημέρωσε επίσης ότι ο Οργανισμός κεφαλαιοποίησε περίπου 170 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή των ρυθμίσεων, ωστόσο, όπως είπε, αν οι ρυθμίσεις ήταν ευνοϊκότερες (για παράδειγμα να υπήρχαν σημαντικές εκπτώσεις στα τέλη καθυστέρησης). οι εισπράξεις θα ήταν μεγαλύτερες.

Η διοίκηση του ΟΑΕΕ έχει καταθέσει προτάσεις για μείωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών σε περιπτώσεις οφειλών έως 10.000 ευρώ, όπως για παράδειγμα να μην απαιτείται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας.

Σε κάθε περίπτωση, είπε, δεν είναι αλήθεια πως δεν μπορεί οφειλέτης να ρυθμίσει τις οφειλές του 2013 αν οφείλει και το 2012, αντιθέτως μπορεί να προσέλθει στον ΟΑΕΕ και να ρυθμίσει τα χρέη του και των δύο ετών.

Εξάλλου, η κ. Κωτίδου σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2013 είναι ισοσκελισμένος και διαβεβαίωσε ότι είναι η εξασφαλισμένη η καταβολή των συντάξεων έως το τέλος του έτους.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει εισηγηθεί στην κυβέρνηση περικοπή συντάξεων, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι τα έσοδα του ΟΑΕΕ θα ενισχυθούν από σειρά προωθούμενων δράσεων για την αύξηση της εισπραξιμότητας.