ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βιοχάλκο: Αντίστροφη μέτρηση για τη μεταφορά της έδρας στις Βρυξέλλες

Βιοχάλκο: Αντίστροφη μέτρηση για τη μεταφορά της έδρας στις Βρυξέλλες

Η Γενική Συνέλευση της Βιοχάλκο ενέκρινε τη συγχώνευση της εισηγμένης με τη θυγατρική της Viohalco SA και στη συνέχεια με την εταιρεία Cofidin, με τον πρόεδρο του ομίλου Ιωάννη Φικιώρη να τονίζει ότι η «ευρωπαϊκή οδός είναι μονόδρομος».

Η Βιοχάλκο «δεν μετακομίζει, δεν διαφεύγει φορολογική ύλη, δεν καταργούνται θέσεις εργασίας και δεν φεύγουν τα εργοστάσια και οι εταιρείες της από την Ελλάδα. Αντίθετα. αναζητά κεφάλαια στο εξωτερικό για να κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Φικιώρης, απευθυνόμενος στους μετόχους της εταιρείας, σχετικά με την επικείμενη διασυνοριακή συγχώνευση της Βιοχάλκο με την Viohalco SA, με έδρα το Βέλγιο και την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Euronext

Οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τον κ. Φικιώρη, υποστήριξαν και υποστηρίζουν την πορεία του ομίλου. Δεν είναι όμως σε θέση να επεκτείνουν την στήριξή τους για νέες δραστηριότητες.

Όπως είπε, όμως, οι ξένες τράπεζες δεν χορηγούν κεφάλαια έναντι εξασφαλίσεων «ελληνικού ρίσκου», αντιθέτως, χορηγούν κεφάλαια, με ανταγωνιστικό κόστος, εφόσον η εξασφάλιση είναι «ευρωπαϊκού ρίσκου».

Επιπλέον ρευστότητα 67 εκατ. ευρώ

Με την εισαγωγή της εταιρείας σε ευρωπαϊκό χρηματιστήριο, αυτομάτως διευρύνονται οι δυνατότητες διεθνούς χρηματοδότησης, επισήμανε, προσθέτοντας ότι με την ολοκλήρωση των διευρωπαϊκών συγχωνεύσεων η εταιρεία αποκτά άμεση επιπλέον ρευστότητα 67 εκατ. ευρώ. «Μονόδρομος, συνεπώς, η ευρωπαϊκή οδός», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, τόνισε, ότι η αναδιάρθρωση που το ΔΣ προτείνει σχεδιάστηκε πρωτίστως με γνώμονα την ανάπτυξη της παραγωγικότητας της εταιρείας και το συμφέρον του μετόχου. Με την ολοκλήρωσή της, ο μέτοχος της Βιοχάλκο αποκτά για κάθε μία μετοχή, μία μετοχή εισηγμένη και διαπραγματεύσιμη στο Χρηματιστήριο Euronext των Βρυξελλών.

Όπως υποστήριξε στους μετόχους ο κ. Φικιώρης, «πρόκειται για μία υπεύθυνη, συγκροτημένη, θαρραλέα απάντηση της εταιρείας στην πρόκληση της κρίσης την οποία διερχόμαστε. Την υιοθετείτε συνεπώς όχι ως παραίτηση ή φυγή αλλά ως ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα και στις δυνατότητες ταχείας ανάπτυξής της».

Εβδομήντα έξι χρόνια παρουσίας

Η Βιοχάλκο συμπλήρωσε φέτος 76 χρόνια παραγωγικής παρουσίας στην Ελλάδα, με 69 θυγατρικές και συνδεδεμένες εταιρείες στην Ελλάδα. Διαθέτει 28 εργοστάσια εκ των οποίων 18 στην Ελλάδα και απασχολεί στην Ελλάδα 4.461 εργαζόμενους.

Όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της συνέλευσης, τα τελευταία 12 χρόνια η Βιοχάλκο έχει επενδύσει 1,7 δισ. ευρώ. Ειδικότερα η εταιρεία επενδύει 70 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τη συντήρηση των υφιστάμενων εργοστασίων της. Για την τρέχουσα τριετία, η εταιρεία επιδιώκει την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 300 εκατ. ευρώ που θα ενισχύσει την απασχόληση στην Ελλάδα.

Βάσει του σχεδίου σύμβασης της διασυνοριακής συγχώνευσης η εταιρεία Βιοχάλκο θα συγχωνευτεί με απορρόφηση από την Viochalco SA. Η Viohalco SA εν συνεχεία θα απορροφήσει την εταιρεία Cofidin SA, επίσης εταιρεία συμμετοχών με έδρα το Βέλγιο και μέτοχο κατά 13,3% της απορροφώμενης ελληνικής εταιρίας Βιοχάλκο.

Συνεπεία της ολοκλήρωσης των παραπάνω συγχωνεύσεων, οι μέτοχοι της εταιρείας Βιοχάλκο θα ανταλλάξουν τις μετοχές τους με εισηγμένες μετοχές της απορροφώσας εταιρείας Viohalco SA που θα διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο Euronext των Βρυξελλών. H σχέση ανταλλαγής προσδιορίστηκε σε 1 μετοχή της Viohalco SA για κάθε μία 1 μετοχή της Bιοχάλκο.

Η έγκριση της συγχώνευσης, όπως αναφέρθηκε, σηματοδοτεί την ενίσχυση της Βιοχάλκο με περιουσιακά στοιχεία 110 εκατ. ευρώ λόγω της απορρόφησης της Cofidin. Το μέγιστο δυνατό κόστος των δημόσιων προτάσεων είναι 193 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 67 εκατ. ευρώ είναι ταμειακά διαθέσιμα της Cofidin (ομόλογα, μετρητά και μετοχές).

Σε ό,τι αφορά στην πιθανότητα υποχρεωτικών δημοσίων προτάσεων για τις ελληνικές εισηγμένες θυγατρικές της Βιοχάλκο, από τη διοίκηση επισημάνθηκε, ότι υπάρχει μία γνώμη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για υποχρεωτικές δημόσιες προτάσεις και εφόσον ζητηθεί από την Βιοχάλκο να προχωρήσει σε αυτές θα το πράξει.

Σημειώνεται δε, ότι βάσει του χρονοδιαγράμματος, τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο θα είναι η Παρασκευή 15 Νοεμβρίου.

Από τις 22 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών στο Euronext με βάση την τελευταία τιμή κλεισίματος στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Βιοχάλκο: Στις 15 Νοεμβρίου σταματά η διαπραγμάτευση των μετοχών