ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΒ: Δικαιότερο κόστος προσαρμογής για τις χώρες του ευρωνότου

ΣΕΒ: Δικαιότερο κόστος προσαρμογής για τις χώρες του ευρωνότου

Την ανάγκη να δημιουργηθούν μηχανισμοί που θα αντιμετωπίσουν το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ του πλεονασματικού Βορρά και του ελλειμματικού Νότου, έτσι ώστε το κόστος της προσαρμογής να γίνει δικαιότερο για όλες τις χώρες, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλο.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, παρουσίασε στις Βρυξέλλες, στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και στην αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βίβιαν Ρέντινγκ, τις θέσεις της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, ενόψει του εξαμήνου της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ.

«Η ελληνική και ευρωπαϊκή επιχειρηματική κοινότητα αντιμετωπίζει με ανησυχία τα προβλήματα που η κρίση ανέδειξε σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο: την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και την ενδυνάμωση των πολιτικών άκρων σε συνδυασμό με την αύξηση της ανεργίας και τα καίρια πλήγματα στην κοινωνική συνοχή. Μολονότι η Ένωση έχει αποδείξει ότι δεν εθελοτυφλεί μπροστά σ' αυτές τις προκλήσεις, τα βήματα που έχει κάνει είναι μεν ορθά, αλλά δεν επαρκούν για να τις αντιμετωπίσει στη ρίζα τους», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Επίσης, υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν πληρώνει μόνο τη δική της ολιγωρία στην αντιμετώπιση της κρίσης με τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά πληρώνει και το τίμημα λαθών και παραλείψεων από την πλευρά των δανειστών της.

«Είμαστε ως εκ τούτου ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην ανάγκη της κοινωνικής προστασίας και της δικαιότερης κατανομής των βαρών της κρίσης μεταξύ των κρατών- μελών. Στο πλαίσιο αυτό, πιστεύουμε ότι πρέπει να επανεξετάσουμε την ισορροπία μεταξύ της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής, επανεκτιμώντας την ικανότητά τους να συμβάλουν στην ανάπτυξη, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ευημερία και στη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής. Οι υπέρμαχοι της οικονομικής ορθοδοξίας δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν τα κοινωνικά προβλήματα ως ...αίρεση», κατέληξε.

Ρoή Ειδήσεων