ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ν.Μηταράκης: Ταχύτερη επιστροφή ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις

Ν.Μηταράκης: Ταχύτερη επιστροφή ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις

Ταχύτερους ρυθμούς στην επιστροφή ΦΠΑ προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, υποσχέθηκε την Πέμπτη ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης.

«Οι εξαγωγές συνεχίζουν να μας δίνουν θετικά νέα καταγράφοντας νέα αύξηση 5% στο 9μηνο του 2013, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2012. Ωστόσο, διακρίνουμε τον κίνδυνο "κόπωσης", καθώς η ανταγωνιστικότητα των τιμών μας επηρεάζεται από την αυξημένη φορολόγηση των επιχειρήσεων, και το υψηλό κόστος χρήματος και ενέργειας. Γι' αυτό και η επιστροφή του ΦΠΑ προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις με ρυθμούς ακόμα ταχύτερους είναι κρίσιμη για τη ρευστότητα, τη βιωσιμότητα και την επιτυχία τους».

Αυτό υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με εκπροσώπους των Ελλήνων εξαγωγέων, στο πλαίσιο της διαρκούς επιτροπής που έχει συσταθεί στο υπουργείο.

Υπουργική Σύνοδος του ΠΟΕ

Υπό την προεδρία του υφυπουργού πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο, η 7η συνεδρίαση της Μικτής Συντονιστικής Επιτροπής Εξωστρέφειας, με κύριο θέμα τις θέσεις της Ελλάδας στην Υπουργική Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Ινδονησία.

Αμέσως μετά συνεδρίασε, υπό την προεδρία του κ. Μηταράκη, η Ομάδα Υποστήριξης της Συντονιστικής Επιτροπής Εξωστρέφειας. Μέλη της Ομάδας Υποστήριξης έχουν οριστεί οι εκπρόσωποι των Οργανισμών: Invest in Greece, ΟΠΕ ΟΑΕΠ, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), του ΣΕΒ, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ) της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Ο κ. Μηταράκης ενημέρωσε τη Συντονιστική Επιτροπή Εξωστρέφειας ότι την προσεχή Δευτέρα θα μεταβεί στην Ινδονησία για την 9η Υπουργική Σύνοδο του ΠΟΕ, με κυρίαρχη ατζέντα, θέματα γεωργίας και αγροτικών προϊόντων, τη διευκόλυνση του διαμετακομιστικού εμπορίου και θέματα ενίσχυσης των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών.

Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο υφυπουργός, πρόκειται για σύνοδο στην οποία συμμετέχουν περισσότερα από 150 κράτη, με αντικείμενο το παγκόσμιο εμπόριο.

mitara1

Προϊόντα Προστατευόμενης Ονομσίας Προέλευσης

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι λόγω της οικονομικής κρίσης, η χώρα μας θα συμμετάσχει με μια ιδιαίτερα ολιγομελή αποστολή, σε σχέση με τα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ και στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της γεωργίας και των αγροτικών προϊόντων, με στόχο την ανάδειξη της σημασίας της ποιότητας και της διατροφικής αξίας των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης και των Προϊόντων Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων.

«Όπως γνωρίζετε, τα προϊόντα αυτά προστατεύονται μόνο εντός των ορίων της ΕΕ από το 2006. Εμείς, μαζί με άλλες χώρες, που συμμερίζονται την ανάγκη οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο να γνωρίζουν τι καταναλώνουν, θα επιχειρήσουμε την προστασία αυτή να τη διευρύνουμε και εκτός ΕΕ. Τέτοια προϊόντα είναι η φέτα, το λάδι, οι ελιές κλπ, προϊόντα για τα οποία δείχνουμε ιδιαίτερη ευαισθησία» σημείωσε ο κ. Μηταράκης.

Ως προς την προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων υπενθύμισε ότι προς τον παρόν σε διεθνές επίπεδο δεν υπάρχει η αυξημένη προστασία που απολαμβάνουν εντός της ΕΕ.

Και αυτό γιατί η πρωτοβουλία της ΕΕ και άλλων 110 συμβαλλόμενων μερών τον Ιούλιο του 2008 για αυξημένη προστασία των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης και των προϊόντων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, προσέκρουσε στην αντίδραση αντίθετης ομάδας κρατών- μελών (μεταξύ των οποίων ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία κ.λπ.), οι οποίες σε διεθνές επίπεδο αντιδρούν σφοδρά σε οποιαδήποτε προσπάθεια παροχής αυξημένης προστασίας ΠΟΠ και ΠΓΕ.

«Ως εκ τούτου το θέμα παραμένει εκκρεμές εξαιτίας της συνεχιζόμενης στασιμότητας των διαπραγματεύσεων του γύρου της Ντόχα» εξήγησε ο υφυπουργός προσθέτοντας ότι «η πρόσφατη συμφωνία ΕΕ - Καναδά δημιουργεί ένα θετικό προηγούμενο για εμάς, αφού ο Καναδάς αναγνώρισε 145 προϊόντα ως ΠΟΠ & ΠΓΕ».

Ροή Ειδήσεων