ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΗ: Δεκαέξι λάθη στην απόφαση για την Αλουμίνιον

ΔΕΗ: Δεκαέξι λάθη στην απόφαση για την Αλουμίνιον

Σειρά λαθών στους υπολογισμούς του Διαιτητικού Δικαστηρίου που προσδιόρισε την τιμή πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλουμίνιον της Ελλάδος, εντοπίζει η ΔΕΗ, η οποία σε ανακοίνωσή της, την Τρίτη, επαναλαμβάνει ότι θα προσφύγει στα εθνικά και κοινοτικά όργανα κατά της απόφασης.

Όπως είναι γνωστό, η τιμή του ρεύματος για την Αλουμίνιον ορίστηκε σε 36,6 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 56,7 ευρώ που είναι, κατά τη ΔΕΗ, το κόστος παραγωγής.

Η ΔΕΗ περιγράφει συνολικά 16 λάθη, στα οποία περιλαμβάνονται και σφάλματα αριθμητικής και υποστηρίζει ότι αν διορθωθούν τα λάθη αυτά, ακολουθώντας τη ίδια μεθοδολογία που υιοθέτησε η πλειοψηφία των μελών της διαιτησίας, προκύπτει το πραγματικό κόστος παραγωγής.

Τα λάθη που εντόπισε η ΔΕΗ αφορούν μεταξύ άλλων εσφαλμένη περίοδο αναφοράς (2009 αντί 2010-2013), χρήση εσφαλμένων στοιχείων για βασικά μεγέθη όπως ποσότητες και κόστος λιγνίτη, αγνόηση δημοσιευμένων στοιχείων, χρήση ελλιπών στοιχείων, αυθαίρετες αναγωγές, λάθη σε πράξεις, χρήση εσφαλμένων τύπων, υποτιμημένη απόδοση κεφαλαίων για τα ορυχεία, μηδενική απόδοση κεφαλαίων για την παραγωγή, αγνόηση σημαντικών στοιχείων κόστους όπως το κόστος CO2, κ.ά.

Η ΔΕΗ κατηγορεί επίσης τα δύο μέλη της πλειοψηφίας του Διαιτητικού Δικαστηρίου ότι «προτίμησαν να υιοθετήσουν τα στοιχεία του ενός εκ των δύο αντιδίκων για το εσωτερικό κόστος του άλλου αντί των επίσημων στοιχείων, αγνόησαν τις εκθέσεις της PwC και στηρίχτηκαν στα στοιχεία ενός φυσικού προσώπου, στελέχους του αντιδίκου και επιδίκασαν τιμή για το διάστημα 2010-2013 επί στοιχείων του 2009, αγνοώντας τα ενδιάμεσα δημοσιευμένα στοιχεία».

Η ΔΕΗ διαμαρτύρεται επίσης για το γεγονός ότι ενόψει τόσο σημαντικών αποκλίσεων μεταξύ των στοιχείων κόστους της ΔΕΗ που κατέθεσαν η PwC και το στέλεχος της Αλουμίνιον, το Διαιτητικό Δικαστήριο δεν διέταξε τη διενέργεια ανεξάρτητης πραγματογνωμοσύνης, όπως επιτρέπει και ο Κανονισμός Διαιτησίας της ΡΑΕ.

Ρoή Ειδήσεων