ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτόματη αδειοδότηση και πέρα από επιχειρήσεις χαμηλής όχλησης

Αυτόματη αδειοδότηση και πέρα από επιχειρήσεις χαμηλής όχλησης

Επέκταση της αυτόματης αδειοδότησης και πέρα από τις επιχειρήσεις χαμηλής όχλησης εξήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας το απόγευμα στην ημερίδα του ΣΕΒ για τη βιομηχανική πολιτική.

Η ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει την εφαρμογή του εργαλείου της αυτοσυμμόρφωσης για την αδειοδότηση επιχειρήσεων, που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα επιτρέπεται να ξεκινούν τη λειτουργία τους με μια υπεύθυνη δήλωση ότι πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου. Οι έλεγχοι θα γίνονται όπως είπε ο υπουργός «όχι κατά την ίδρυση και στα χαρτιά, αλλά κατά τη λειτουργία των επιχειρήσεων, δηλαδή στην πράξη, και συχνά μάλιστα από πιστοποιημένους, τρίτους φορείς» ενώ η νέα διαδικασία θα εφαρμοστεί όχι μόνο για τις επιχειρήσεις χαμηλής όχλησης αλλά και υψηλότερης όχλησης.

Ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε τις επόμενες πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενιαίου φορέα εξωστρέφειας και του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, την εφαρμογή της στρατηγικής για τα logistics, την υλοποίηση των προτάσεων του ΟΟΣΑ για ενίσχυση του ανταγωνισμού σε τρόφιμα, λιανικό εμπόριο, τουρισμό και οικοδομικά υλικά, την έναρξη του νέου ΕΣΠΑ και το Σχέδιο για την Καινοτομία και τη Νέα Επιχειρηματικότητα που θα περιλαμβάνει μια σειρά από θεσμικές αλλαγές αλλά και συγκεκριμένες δράσεις όπως το Δίκτυο Καινοτομίας και Νέας Επιχειρηματικότητας. Αναφερόμενος εξάλλου στο ενεργειακό κόστος, που συζητήθηκε και στην πρόσφατη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τη βιομηχανική πολιτική, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι το ΥΠΕΚΑ επεξεργάζεται και άλλα μέτρα πέραν της «διακοψιμότητας» που έχει θεσμοθετηθεί (μειώσεις τιμολογίων με αντάλλαγμα τη μείωση ή διακοπή της ηλεκτροδότησης σε περιόδους υψηλής ζήτησης) «ώστε να μειωθεί το κόστος της ενέργειας που είναι κομβικής σημασίας για τη βιομηχανία και την ανάπτυξη».

LogoSEV GR

Τέλος ο υπουργός είπε ότι η βιομηχανική πολιτική, θα είναι το κεντρικό θέμα της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον προσεχή Φεβρουάριο ενώ θα συζητηθεί και στο άτυπο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας, το Μάιο στην Αθήνα στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας. Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Χ. Κυριαζής τόνισε από την πλευρά του ότι πρέπει να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος καθώς για μια ολόκληρη γενιά, η εγκατάλειψη της βιομηχανίας και ο αρνητισμός απέναντι στην επιχειρηματικότητα, είχαν ριζώσει βαθειά στην νοοτροπία της Πολιτείας, στους νόμους, στις διαδικασίες, στον δημόσιο διάλογο και τις πολιτικές προτεραιότητες. Το αποτέλεσμα είναι ότι η βιομηχανική βάση στην Ελλάδα είναι αναλογικά ακόμη μικρότερη από ό,τι στην Ευρώπη, λιγότερο από 10% του ΑΕΠ έναντι 15% της Ευρώπης που με τη σειρά της έχει βάλει στόχο το 20%.

Διαβάστε επίσης:

Τη διαμόρφωση «Συμφώνου Βιομηχανικής Πολιτικής» προτείνει ο ΣΕΒ