ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπερνάνκι: Η οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ παραμένει «ατελής»

Μπερνάνκι: Η οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ παραμένει «ατελής»

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) Μπεν Μπερνάνκι, η θητεία του οποίου λήγει στα τέλη Ιανουαρίου, υποστήριξε σήμερα ότι η οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ παραμένει «ατελής».

Σε ομιλία του στην ετήσια σύνοδο της Αμερικανικής Οικονομικής Ένωσης στη Φιλαδέλφεια, ο Μπερνάνκι αναφέρθηκε στην οκταετία που πέρασε ως επικεφαλής της Fed, στη διάρκεια της οποίας έζησε τη χειρότερη οικονομική κρίση μετά τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930.

«Δεν χρειάζεται να σας πω ότι η θητεία μου ήταν πλούσια σε γεγονότα, για την Fed, για τη χώρα, όπως και για εμένα. Λάβαμε έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε έκτακτες οικονομικές προκλήσεις», είπε ο Μπερνάνκι που την 1η Φεβρουαρίου θα παραδώσει τα ηνία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στην Τζάνετ Γέλεν. Ο Μπερνάνκι υπενθύμισε ότι το ποσοστό ανεργίας έπεσε στο 7% από το 10% που ήταν το φθινόπωρο του 2009, ωστόσο εκτίμησε ότι «παρά την πρόοδο, η ανάκαμψη παραμένει ατελής». Χαρακτήρισε μάλιστα «υψηλό» το ποσοστό του 7%, επισημαίνοντας το πρόβλημα του μεγάλου αριθμού των μακροχρόνια ανέργων.

8E83796B1E9F16B833AFCBF9116F4BC0

Σύμφωνα με τον Μπερνάνκι, η απόφαση που έλαβε η Fed τον περασμένο μήνα να περικόψει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE) κατά 10 δισ. ευρώ δεν σημαίνει ότι θα ανακαλέσει τη δέσμευσή της να συνεχίσει τη νομισματική πολιτική που ακολουθεί «για όσο διάστημα χρειαστεί». Πρόσθεσε ότι στόχος της Fed είναι να διατηρήσει τα επιτόκιά της γύρω στο 0 ακόμη και αφού η ανεργία πέσει κάτω από το 6,5%.