ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεσμεύεται να προωθήσει το ελεύθερο εμπόριο ο Τόνι Άμποτ

Δεσμεύεται να προωθήσει το ελεύθερο εμπόριο ο Τόνι Άμποτ

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ δεσμεύθηκε την Πέμπτη να χρησιμοποιήσει την προεδρία της χώρας του στην ομάδα της G-20 για να προωθήσει το ελεύθερο εμπόριο, και κάλεσε την ομάδα των 20 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου να αναιρέσουν τα μέτρα προστατευτισμού που ισχύουν στο διεθνές εμπόριο.


«Θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό... Ως έθνος του εμπορίου η Αυστραλία θα σπαταλήσει το μεγαλύτερο μέρος της προεδρίας της στην ομάδα των G-20 για την προώθηση του ελεύθερου εμπορίου», είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ο πρωθυπουργός Άμποτ. «Αυτή τη χρονιά το G-20 πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από μια γιορτή ομιλιών», είπε ο αυστραλός πρωθυπουργός.

«Η ομάδα των G-20 θα πρέπει τη φετινή χρονιά τουλάχιστον να ανανεώσει τη δέσμευσή της κατά του προστατευτισμού και υπέρ της απελευθέρωσης των αγορών. Κάθε χώρα πρέπει να ανανεώσει την απόφασή της να αναιρέσει οποιαδήποτε προστατευτικά μέτρα τεθούν σε εφαρμογή από την κρίση», είπε.

«Αλλά ακόμη καλύτερα, κάθε χώρα θα πρέπει να δεσμευτεί να ανοίξει το εμπόριο μέσω μονομερών, διμερών ή πολυμερών δράσεων και μέσω των εγχώριων μεταρρυθμίσεων για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις να συμμετέχουν περισσότερο» συμπλήρωσε ο Τζον Άμποτ πρωθυπουργός της Αυστραλίας από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.