ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΠΑ με τη ρωσική Gazprom

Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΠΑ με τη ρωσική Gazprom

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΠΑ με τη ρωσική Gazprom, σε συνέχεια και της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς με τον πρόεδρο της Ρωσίας Β. Πούτιν, στις Βρυξέλλες την περασμένη Τρίτη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και τη ΔΕΠΑ, η διαπραγμάτευση βρίσκεται στο στάδιο της ανταλλαγής επιστολών και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, ούτε υπάρχει συμφωνία των δύο πλευρών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχει μεν κινητικότητα αλλά το θέμα δεν προβλέπεται να κλείσει σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Πούτιν ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «οι χαμηλές τιμές ενέργειας από τη Ρωσία είναι ιδιαίτερα καθοριστικές για τη δική μας ανάκαμψη».

Στόχος της διαπραγμάτευσης από την πλευρά της ΔΕΠΑ είναι η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου στο επίπεδο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση του ενεργειακού κόστους άμεσα, για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο αλλά και έμμεσα καθώς το φυσικό αέριο είναι η δεύτερη πηγή ηλεκτροπαραγωγής μετά το λιγνίτη.

DEPA1

Εκτός από την τιμή, η διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο εταιρειών περιλαμβάνει και σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τους όρους της προμήθειας και τις ρήτρες take or pay που προβλέπουν ότι η ΔΕΠΑ πληρώνει για συγκεκριμένες ποσότητες φυσικού αερίου ετησίως ανεξάρτητα από το αν τις παραλαμβάνει. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat (Μάιος 2013) η τιμή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα για τα νοικοκυριά είναι 42% ακριβότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ, καθώς διαμορφώνεται στα 10,2 ευρώ ανά 100 κιλοβατώρες έναντι 7,2 στην ΕΕ.

Διαβάστε επίσης:

Υπ.Αν.-ΔΕΠΑ: Διάψευση συμφωνίας για την μείωση τις τιμής φυσ. αερίου

Σαμαράς προς Πούτιν: Μειώστε την τιμή του φυσικού αερίου (video)