ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα: Σπίτια στη μισή τιμή και... απούλητα

Έρευνα: Σπίτια στη μισή τιμή και... απούλητα

Εικόνα κατάρρευσης σχηματίζουν τα στοιχεία πωλήσεων ακινήτων το 2013. Μάλιστα, ούτε τα ακριβά προάστια της Αθήνας δεν ξέφυγαν από τη βαθιά κρίση που πλήττει τα τελευταία χρόνια την αγορά ακινήτων.

Σε περιοχές όπως Μαρούσι, Κηφισιά, Εκάλη οι τιμές των προς πώληση ακινήτων έχουν πέσει ακόμη και στο 50% της αντικειμενικής τους αξίας.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από την υπερπροσφορά σε σχέση με την ελάχιστη, λόγω κρίσης, ζήτηση. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πωλήσεις, ανάλογα με την περιοχή, σε σχέση με τη διάθεση έχουν πέσει στο 3% με 11%.

Σύμφωνα με την έρευνα αγοράς του μεσιτικού δικτύου, REMAX, στα Β. Προάστια και συγκεκριμένα στο Μαρούσι, τα Βριλήσσια, τα Μελίσσια, τη Κηφισιά, τη Ν. Ερυθραία, την Εκάλη και τη Δροσιά, το 2013 πωλήθηκαν μόλις 591 ακίνητα σε αυτές τις περιοχές, αλλά αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη αίσθηση είναι ότι οι περισσότερες αγοραπωλησίες έγιναν είτε κάτω είτε στα επίπεδα των αντικειμενικών αξιών.

Την πρωτιά κρατά η Δροσιά, όπου το 61% των μεταβιβάσεων έγινε κάτω από τις τιμές που χρησιμοποιεί η εφορία για τον υπολογισμό των φόρων, ενώ στο Μαρούσι που έγιναν οι περισσότερες πωλήσεις (191 επί συνόλου 591), το 54% των συμβολαίων "έκλεισαν" κάτω από τις αντικειμενικές αξίες.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, ακόμα και ακίνητα που κατασκευάστηκαν μετά το 2000, πωλούνται σε τιμές χαμηλότερες της αντικειμενικής. Πέραν των χαμηλών τιμών, ελάχιστα από τα προς πώληση ακίνητα βρίσκουν αγοραστές.

Σύμφωνα με τη REMAX, ανάλογα με την περιοχή, αλλάζει χέρια τελικά το 3% έως 11% του συνόλου των προς πώληση κατοικιών. Τα ακίνητα που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πωληθούν, είναι όσα προσφέρουν εύκολη πρόσβαση σε σταθμούς μετρό ή ΗΣΑΠ, σημειώνει η REMAX.

Συνοπτικά, τα αποτελέσματα της έρευνας της REMAX, είναι τα εξής:

-στο Μαρούσι το 51% των πωλήσεων αφορά ακίνητα άνω των 20 ετών, στην Εκάλη το 69% και στην Κηφισιά το 59%.

-στο Μαρούσι το 59% των πωληθέντων κατοικιών είναι από 70 έως 120τμ, στα Βριλήσσια το 54%, στα Μελίσσια το 83% ενώ στην Κηφισιά το 50% αφορά κατοικίες άνω των 150τμ.

-οι περιοχές όπου οι αντικειμενικές είναι αισθητά υψηλότερες των πραγματικών είναι το Μαρούσι (το 53% των κατοικιών πουλήθηκε κάτω από την αντικειμενική), η Εκάλη (το 40%) και η Δροσιά (το 56%) ενώ στις υπόλοιπες περιοχές οι πωλήσεις κατοικιών κάτω από την αντικειμενική κυμαίνονται στο 28-37%.

-συγκριτικά με τις κατοικίες που διατίθενται προς πώληση, το ποσοστό των πωληθεισών είναι πολύ μικρό (από 3% έως 11%).

-οι πωλήσεις κάτω από την αντικειμενική αφορούν το 28%-61% των πωλήσεων.

-ακόμη και ακίνητα που κατασκευάστηκαν μετά το 2000 άρχισαν να πωλούνται κάτω από την αντικειμενική αξία.

Σύμφωνα επίσης με την 19η Οικονομική Συγκυρία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το απόθεμα των απούλητων κατοικιών κυμαίνεται μεταξύ 200.000 και 270.000 πανελλαδικά.

Με βάση την έρευνα του Πανεπιστημίου, το 87% των ειδικών της αγοράς ακινήτων εκτιμά ότι η κρίση θα διαρκέσει από ένα έως τρία χρόνια ακόμη, ενώ το 50% τοποθετεί τη διάρκεια της κρίσης μεταξύ δύο και τριών ετών.

Επίσης, το 88,4% των ειδικών της κτηματαγοράς θεωρεί ότι οι τιμές πώλησης των κατοικιών έχουν μειωθεί σε σχέση με έξι μήνες πριν. Ωστόσο, το 83% θεωρεί ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν εκ νέου κατά τους επόμενους έξι μήνες. Τέλος, το 61% αναμένει χαμηλότερη ζήτηση το επόμενο εξάμηνο, ενώ μόλις το 10% αναμένει αύξηση των αγοραπωλησιών.